După ce a suspinat ani la rând după o finanțare masivă din partea Ministerului Culturii, care să permită consolidarea, renovarea și modernizarea clădirii în care Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova își desfășoară activitatea de peste patru decenii, iar banii au întârziat să vină, conducerea instituției a decis să facă pe cont propriu o minimă reamenajare a spațiilor. Așa au apărut ideea unui cafe-teatru în cei 130 de metri pătrați de la parter, în care câțiva ani a funcționat o gelaterie, și a unui loc de joacă în locul Agenției teatrale. Lucrările vor începe în curând, a anunțat managerul Mircea Cornișteanu, pentru ele fiind prevăzuți 60.000 lei din veniturile proprii ale instituției.
„Aşteptăm bani foarte necesari pentru proiectarea generală pe care vrem să o facem de multă vreme în vederea recondiţionării clădirii teatrului, care a încremenit astfel de aproape 40 de ani. Sper că vom primi o sumă semnificativă, e vorba de vreo 30 de miliarde…”, declara managerul Naționalului craiovean, regizorul Mircea Cornișteanu, într-un interviu acordat cotidianului „Cuvântul Libertății” în februarie 2011. Banii pare-se că se lasă așteptați în continuare, astfel că singura variantă, deocamdată, este ca teatrul să utilizeze propriile fonduri pentru minime amenajări. O bună ocazie s-a ivit odată cu închiderea gelateriei care, timp de câțiva ani, și-a desfășurat activitatea într-un spațiu de 130 mp pe care teatrul i l-a închiriat, la parter.
Spațiul va găzdui expoziții, lansări de cărți și one-man-show-uri
„Am decis să transformăm acest spațiu într-unul cultural și să mutăm și Agenția de bilete aici, unde este un vad mai bun. Însă ea va ocupa numai un colț, în rest va fi un loc în care vom organiza expoziții și lansări de cărți, unde vom prezenta eventual și spectacole, one-man-show-uri sau alt tip de reprezentații care în acest moment pot fi văzute numai la teatrele alternative, independente, din Craiova. Vom pune spațiul la dispoziția și a actorilor noștri, și a altora pentru a oferi mici reprezentații în fața unor spectatori care vor putea bea, în același timp, o cafea. Va fi, de asemenea, un spațiu în care și spectatorii – și înainte, și după reprezentație – să se întâlnească și să vorbească”, a anunțat managerul Mircea Cornișteanu, ieri, în cadrul unei conferințe de presă.
Reamenajare după proiectul arhitectei Andreea Simona Negrilă
Acesta a mai precizat că lucrările de igienizare, zugrăvire și reamenajare a interiorului vor începe chiar zilele acestea, pentru ele fiind prevăzută o sumă de aproximativ 60.000 lei, din veniturile proprii ale instituției. Ele vor avea la bază un proiect realizat de Andreea Simona Negrilă, arhitect de profesie, cu care Teatrul Național din Craiova a colaborat pentru scenografia a două spectacole – „Iluzii” de Ivan Vyryrpaev (regia Bobi Pricop) și „Spargerea” (regia Dragoș Alexandru Mușoiu, după proza „Jaf armat” de Răzvan Petrescu).
Vor fi puse în valoare elemente de recuzită și mobilier din teatru
Noul spațiu cultural va pune în valoare și „o mare parte din recuzita și mobilierul pe care le avem în teatru”, a precizat Cornișteanu. Astfel, „publicul va sta pe scaune sau la mese care au fost pe scenă și care acum nu mai sunt folosite, vor fi expuse tot felul de materiale documentare legate de istoria instituției, de spectacolele noastre, de personalitățile care au fost aici”, a mai spus acesta. „Mai presus de toate, va fi un loc unde oamenii vor putea să socializeze. Este un handicap pe care îl simțim din plin în prezent…” a adăugat managerul. Cafe-teatrul va dispune, probabil, de 30-40 de locuri și ar putea fi deschis „de la ora 10 dimineața până la 10 seara, chiar mai târziu, dacă vor fi evenimente”.
Potrivit directorului adjunct artistic al Naționalului craiovean, Alexandru Boureanu, locul în care, în prezent, își desfășoară activitatea Agenția de bilete ar putea fi luat de un loc de joacă pentru copii. „Va fi repus în valoare și acest spațiu. Ne gândeam să-l organizăm ca loc de joacă pentru copii, în care aceștia să petreacă un timp în care părinții vizionează un spectacol”, a declarat acesta.
Cornișteanu spera să transforme întreaga clădire a teatrului într-un centru cultural
În urmă cu mai bine de patru ani, în cadrul aceluiași interviu acordat cotidianului „Cuvântul Libertății”, managerul Mircea Cornișteanu își exprima dorința de a transforma întreaga clădire a Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova într-un centru cultural, situație în care, aprecia acesta, lucrările ar fi durat doi-trei ani și ar fi vizat inclusiv refacerea scenei și a sălii de spectacol.
„Aş vrea să transformăm foaierul şi teatrul, în general, într-un centru cultural. Peste tot în lume, în prezent, marile teatre nu sunt numai prezentatoare de spectacole, ci gazdă pentru tot felul de evenimente culturale, de expoziţii, de librării, de spaţii de socializare – restaurante, baruri. Vreau ca imensul foaier, de peste 2.000 de metri pătraţi, care stă practic nefolosit, să fie un excelent loc unde craiovenii să petreacă ore foarte plăcute în afara programului strict de spectacole. Ar fi, în felul ăsta, cred eu, un câştig extraordinar nu numai pentru teatru, ci şi pentru cetăţeni. Ar putea să se bucure de un spaţiu cum nu mai există în Craiova, în care să petreacă o zi culturală, de dimineaţa până seara: să-şi bea cafeaua aici, apoi să intre în librărie, să meargă la o expoziţie, la o paradă de modă chiar, apoi să vizioneze un spectacol, după spectacol să ia cina…”, declara Cornișteanu la vremea respectivă. Până să se bucure de un asemenea „centru cultural”, craiovenii se vor mulțumi cu cafe-teatrul.