Craioveni, pregătiţi-vă pălăriile de soare!

0
380

Săptămâna care tocmai începe va fi una extrem de călduroasă. Meteorologii ne anunţă că abia acum vom simţi cu adevărat ce înseamnă să fie vară, fiind aşteptate temperaturi de până la 36 de grade Celsius. Şi nopţile încep să-şi mai piardă din răcoare, fără a avea totuşi aerul irespirabil şi încins din mijlocul verii.  

Pentru următoarele zile, craiovenii trebuie să uite complet de umbrele şi să-şi scoată de la naftalină vestimentaţia estivală din care să nu lipsească musai pălăriile şi ochelarii de soare. Meteorologii ne anunţă că, după o săptămână cu ploi, urmează o săptămână cu mult soare. „În săptămâna care urmează, ne vom confrunta cu un proces de încălzire a vremii. Cerul va fi variabil, vântul va sufla slab până la moderat, valorile maxime de temperatură vor creşte treptat”, a declarat Ion Marinică, meteorolog în cadrul Centrului Meteorologic Regional Oltenia.

De joi se mai răcoreşte puţin

Marţi şi miercuri, temperaturile vor fi cuprinse între 30 şi 36 grade Celsius. Tot în intervalul de luni şi până miercuri, minimele vor fi cuprinse între 14 şi 28 grade Celsius. „Este un proces normal de încălzire a vremii deoarece la 21 iunie se produce solstiţiul de vară, adică se va înregistra cea mai lungă zi din an, după care durata zilei va descreşte. Astfel de fenomene de încălzire a vremii în acest interval s-au produs frecvent de-a lungul timpului”. Nopţile vor continua să fie totuşi răcoroase, dar aflate şi ele într-un proces uşor de încălzire.

Val de căldură în toată Europa

În noaptea de miercuri spre joi, se va declanşa un proces de răcorire a vremii. În partea a doua a săptămânii, maximele termice vor fi cuprinse între 25 şi 33 de grade, iar minimele între 14 şi 19 grade Celsius. „Se aşteaptă şi ploi izolate, în noaptea de miercuri spre joi şi în după-amiaza zilei de duminică. Totuşi, trebuie să luăm în calcul şi faptul că e primul val de căldură al verii şi se abate nu numai la noi, ci într-o bună parte a Europei. Chiar şi în nordul continentului nostru se va resimţi această încălzire a vremii”, a mai spus meteorologul Ion Marinică.  Potrivit acestuia, de regulă, în jurul datei de 24 iunie, în România s-au înregistrat cele mai mari valori de temperatură ale lunii iunie.

Soarele aureşte grâul

Specialiştii spun că această încălzire a vremii, în combinaţie cu ploile care au fost, vor influenţa foarte bine culturile agricole. „Încălzirea vremii va determina ritmuri de vegetaţie normale pentru această perioadă la culturile agricole, ca şi la toate plantele. Valul acesta de căldură este foarte util pentru procesele care ţin de coacerea orzului şi a grâului, cum la fel de utile au fost şi ploile trecute”. Rezervele de apă s-au refăcut pe arealele extinse din Oltenia, fiind considerate de specialişti ca „aproape satisfăcătoare, iar pe unele zone sunt chiar optime”.

Rezervele de apă s-au refăcut în Dolj

Potrivit meteorologului Ion Marinică, arealul cu secetă puternică pentru cultura grâului este situat de la nord de Drăgăşani – Slatina şi Caracal – şi până la Bechet, iar cel pentru cultura porumbului începe de la Drăgăşani şi Slatina şi ajunge la Corabia şi Turnu-Măgurele. Pentru cultura de grâu, în stratul de sol 0-100 de centimetri, rezerva de apă în arealul cu secetă puternică e cuprins între 350-650.000 de metri cubi de apă la hectar. La cultura de porumb, în stratul de sol 0-50 de centimetri, rezerva de apă în zonele cu secetă puternică  e cuprinsă între 290-450.000 de metri cubi de apă la hectar.