Atelier protejat pentru 150 de persoane cu dizabilităţi din Oltenia

0
292

Un atelier protejat unde se vor confecţiona obiecte decorative şi articole de papetărie din hârtie reciclată şi 150 de locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi sau cu venituri mici. Aceasta este finalitatea practică a platformei „Fabrica de bine”, iniţiată la Craiova în cadrul proiectului „Dezvoltarea Economiei Sociale prin Înfiinţarea şi Dezvoltarea de Întreprinderi Sociale”, finanţat din Fondul Social European şi derulat în cinci din cele opt regiuni de dezvoltare din ţară, printre care şi Regiunea Sud-Vest Oltenia, unde implementarea este asigurată de Asociaţia „React” din Craiova.

Studiul iniţiat la nivelul mai multor instituţii publice şi companii private din Oltenia, în cadrul platformei „Fabrica de bine”, relevă faptul că angajaţii apreciază activitatea unui coleg cu dizabilităţi ca fiind competitivă şi valorizează pozitiv relaţionarea cu acesta la locul de muncă. 94 % dintre aceştia consideră că persoanele cu dizabilităţi sunt capabile să fie punctuale şi îşi respectă termenele de îndeplinire a sarcinilor, fiind dedicate muncii lor. Aşa ar trebui să gândească şi angajatorii români atunci când recrutează personal. Statisticile arată însă că nu o fac, majoritatea preferând să plătească taxe în loc să angajeze persoane cu dizabilităţi, care ar necesita o pregătire suplimentară şi ajutor în anumite situaţii.

Din 600.000 de persoane cu dizabilităţi la nivel naţional, 4,2 % au o slujbă. În judeţul Dolj, numărul acestora este de 14.246, doar 309 fiind angajaţii unei instituţii. Gradul redus de toleranţă pe piaţa muncii la acest capitol reiese şi din numărul mic de unităţi protejate autorizate care funcţionează în Regiunea Sud-Vest Oltenia – 49 de entităţi. «Rezultatele studiului nostru arată faptul că dorinţa, capacitatea şi pasiunea pe care persoanele cu dizabilităţi le depun în munca de zi cu zi sunt recunoscute de colegii şi şefii lor. Ne dorim ca angajatorii să realizeze că avem de-a face cu un potenţial neexploatat şi să ofere acestor persoane posibilitatea de a obţine, cu demnitate un venit. Economia socială oferă o soluţie pentru creşterea ratei de angajare a acestor persoane vulnerabile şi, sperăm ca exemplul proiectului nostru, „Fabrica de bine”», a declarat Anca Ştefan, manager de proiect.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, „Fabrica de bine” îşi va deschide porţile în toamnă, atunci când va începe recrutarea angajaţilor în urma unui interviu. Cei 150 de angajaţi ai întreprinderii sociale vor lucra articole de papetărie sau obiecte decorative din hârtie reciclată, care vor fi ulterior date spre vânzare, urmând ca banii obţinuţi să fie investiţi în dezvoltarea activităţii atelierului şi sprijinirea persoanelor vulnerabile.

Proiectul „Dezvoltarea Economiei Sociale prin Înfiinţarea şi Dezvoltarea de Întreprinderi Sociale” promovează sistemul economiei sociale caracterizat printr-o relaţie strânsă între companii şi comunitate, mai ales faţă de grupurile vulnerabile, şi prin transpunerea noţiunii de „afacere” în aceea de „profit social”. În România, economia socială nu a prins încă rădăcini, însă există forme de organizare economică ce îndeplinesc criteriile pentru validarea ca entităţi de economie socială. Este vorba despre: unităţile protejate, casele de ajutor reciproc, cooperative meşteşugăreşti şi agricole, de consum şi de credit.