Dragoș Gavriluță, director de proiect Clariant România: Suntem mândri să vedem deja beneficiile substanțiale pe care investiția noastră le aduce regiunii Podari

0
11738

Dragoș Gavriluță, director de proiect Clariant România: Suntem mândri să vedem deja beneficiile substanțiale pe care investiția noastră le aduce regiunii Podari și așteptăm cu nerăbdare să vedem impactul acesteia, odată ce fabrica va avea personalul complet de 100 de angajați și va funcționa la capacitate maximă

  1. Proiectul realizat de compania Clariant în Podari este cea mai mare investiţie în derulare din regiunea Olteniei. În ce stadiu se află în acest moment?

Fabrica de etanol celulozic pe care Clariant o construiește în Podari este una dintre cele mai mari investiții de tip greenfield aflată în derulare, în sud-vestul României. Aceasta va avea un impact pozitiv semnificativ asupra comunității locale, contribuind la dezvoltarea regiunii, atât din punct de vedere economic, cât și social. Lucrările de pe șantierul din Podari evoluează conform planificării, iar vremea bună ne-a ajutat să ţinem pasul cu obiectivele asumate, astfel suntem în grafic pentru a finaliza construcția până la sfârșitul anului 2021, urmând apoi să fie demarată producția. Pe parcursul ultimelor 12 luni am reușit să atingem cele mai importante repere, iar dacă vorbim de stadiul lucrărilor la zi, am ajuns la etapa în care toate echipamentele mari au fost livrate și instalate pe șantier, iar toate clădirile au fost construite. Recent, am înregistrat un record în ceea ce privește siguranța la locul de muncă, și anume 1 milion de ore fără accidente. Acum, pe șantier peste 750 de muncitori lucrează la instalarea mecanică și electrică a echipamentelor și la finalizarea construcțiilor civile. Obiectivul nostru este ca la nivelul lunii septembrie să finalizăm instalarea tuturor componentelor mecanice. Acest lucru înseamnă că fiecare echipament va fi amplasat, testat și gata de pus în funcțiune. Totodată lucrările pentru branșarea la utilități au fost începute încă din aprilie.  

 

  1. Într-un mod inovativ, fermierii din Oltenia pot să-şi transforme reziduurile agricole într-o sursă suplimentară de venit. Mai exact, cum se poate acest lucru?

Fermierii care aleg să devină parteneri Clariant pentru lanțul de aprovizionare au o serie de beneficii importante. În primul rând, până de curând, paiele de cereale nu aveau o utilitate reală pentru fermieri – fie erau arse pe câmp, fie tocate și incorporate în sol. Acum, prin oportunitățile de parteneriat oferite de Clariant, paiele devin valoroase, constituind o sursă de venituri suplimentare. Mai exact, agricultorii, pe lângă furnizarea paielor, au ocazia de a se implica și mai mult în lanțul de aprovizionare Clariant prin furnizarea de servicii conexe precum balotarea, depozitarea și transportul acestora. Nu în ultimul rând, prin colectarea paielor, terenurile sunt eliberate în doar câteva zile de la recoltare, ceea ce înseamnă că pregătirile pentru toamnă pot începe mai rapid și cu costuri mai mici. Pe scurt, colaborarea cu noi oferă o mulțime de avantaje.

  1. Clariant a început campania de recoltare în anul 2018, colectând 3.000 de tone de paie. În 2019, au fost colectate în jur de 20.000 de tone de paie de grâu de pe o suprafață totală de aproximativ 8.000 hectare. Care sunt cifrele din 2020 și ce planuri aveți pentru 2021?

Campania de aprovizionare cu materie primă din anul 2020 a fost un adevărat succes. Formarea lanțului de aprovizionare Clariant a început în anul 2018, atunci când au fost semnate și primele contracte multianuale cu fermierii din Dolj. Oferta extrem de atractivă înaintată de către companie, dar și oportunitățile de dezvoltare, au atras tot mai mulți colaboratori, astfel că numărul furnizorilor Clariant a ajuns la 300. Cantitatea de paie colectată la finalul recoltei de anul trecut a fost de aproximativ 30.000 de tone. Acestea sunt stocate în depozitele contractate de către companie. Am ajuns la această cantitate impresionantă și datorită  parteneriatului încheiat anul trecut, cu Societatea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Caracal, din județul Olt unde se cultivă grâu de sămânță, pe o suprafață de peste 1.000 de hectare. Acum, la aproape jumătatea anului 2021, îi așteptăm pe fermierii din județele Dolj și Olt, dar și din alte regiuni ale țării, să încheie un parteneriat cu compania elvețiană Clariant, pentru furnizarea de paie de cereale. Obiectivul nostru pentru anul 2021 este să avem cât mai multe parteneriate pe termen lung cu fermierii locali. Până în acest moment a fost contract 75% din volumul de paie necesare, prin parteneriatele încheiate cu cei peste 300 de fermieri din Dolj și Olt.

  1. Ce capacitate anuală de etanol celulozic va avea fabrica de la Podari, judeţul Dolj?

Odată operațională, fabrica sunliquid® din Podari va procesa 250.000 de tone de paie pe an pentru a produce 50.000 de tone de etanol celulozic – un biocombustibil avansat, care poate fi folosit ca aditiv în combustibilul convențional și utilizat în infrastructura auto actuală, reducând emisiile de gaze cu efect de seră generate de segmentul transporturilor.

  1. Aţi luat măsuri speciale în perioada aceasta, mă refer la pandemia de Covid sau pe viitor aveţi în vedere măsuri suplimentare.

În ciuda situației dificile provocată de pandemia de COVID-19, echipa Clariant a reușit să se asigure că lucrările de pe șantier să continue, în timp ce se aplică și respectă pe deplin toate reglementările și măsurile de precauție stabilite de autoritățile române. Este cu adevărat impresionant să vedem cum echipa noastră de proiect, precum și toți partenerii locali, au reușit să avanseze cu construcția acestui important proiect, asigurând în același timp siguranța și sănătatea tuturor celor implicați, pe timpul pandemiei provocate de COVID-19. În continuare respectăm cu strictețe toate regulile.

  1. Care este stadiul procesului de recrutare? Care este profilul angajatului Clariant?

De asemenea, procesul de recrutare de forță de muncă avansează conform planului. Echipa locală a companiei se extinde rapid, numărând acum 56 de angajati, 8 dintre aceștia fiind din Podari. Căutăm în continuare colegi pentru departamentele Producție, Mentenanță – mecanici și automatiști și pentru departamentul Logistică, unde avem nevoie de persoane cu certificare de stivuitoriști. Ne angajăm să oferim certificările și formările necesare tuturor colegilor noi, astfel încât aceștia să își poată îndeplini sarcinile la standardele Clariant.

Echipa specialiștilor de bază a finalizat formarea în cadrul fabricii de bioetanol de la Straubing din Germania, ei fiind acum pregătiți să-și împărtășească cunoștintele cu noii noștri colegi și să îi instruiască în noua carieră la Clariant. În plus, o altă parte a procesului de formare se desfășoară în colaborare cu Universitatea din Craiova, centru educațional important și renumit din regiunea Olteniei. În cadrul acestui parteneriat, noii membri ai echipei Clariant sunt implicați în diverse proiecte și beneficiază de cursuri avansate de limba engleză, chimie și tehnologia informației (IT). 

  1. Când se va lucra la capacitate şi câţi angajaţi va avea fabrica la acel moment?

Ne bucurăm de faptul că suntem în grafic pentru a finaliza construcția până la sfârșitul anului 2021, urmând apoi să fie demarată producția. Suntem mândri să vedem deja beneficiile substanțiale pe care investiția noastră le aduce regiunii Podari și așteptăm cu nerăbdare să vedem impactul acesteia odată ce fabrica va avea personalul complet de 100 de angajați și va funcționa la capacitate maximă.