Colegiul Naţional CAROL I : Înmânarea, în cadru festiv, a diplomelor bacalaureatului bilingv francofon

0
459

In cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea a 195 de ani de existenţă a Colegiului Naţional Carol I, astăzi, 17 mai 2021 , au loc două evenimente aflate sub semnul valorilor francofoniei,   al învăţarii şi predării limbii franceze, reper tradiţional al învăţământului de calitate din prestigiosul liceu craiovean, aproape bicentenar.

Este vorba despre înmânarea, în cadru festiv, a diplomelor bacalaureatului bilingv francofon absolvenţilor secţiei bilingve francofone – promoţia 2020 . Colegiul Naţional Carol I face parte din reţeaua liceelor bilingve ( 27 licee din toată ţara) participante la  Proiectul Bilateral Franţa-România semnat în anul 2003, care conferă posibilitatea susţinerii unor probe specifice prin care elevii din această secţie pot obţine, pe lângă diploma bacalaureatului românesc,  o diplomă cu menţiunea bacalaureat bilingv francofon , recunoscută, prin acord, de ambele ţări.

Colegiul Carol I are o lungă tradiţie a învăţământul bilingv, primele clase cu acest profil fiind înfiinţate în anul 1991. Din anul 2018, calitatea învăţământului bilingv francofon la Colegiul craiovean este certificată şi de titulatura de liceu Label France Education, acordată de Guvernul Franţei în urma unui exigent și laborios proces de evaluare. Este un certificat de recunoaștere internațională care se atribuie liceelor din afara granițelor Franței pentru calitatea învățământului bilingv din aceste instituții școlare. La ora actuală, Label France Éducation numără 285 de filiere bilingve francofone din 53 de țări, cuprinzând  110.000 de elevi.

Evenimentul se desfăşoară în prezenţa elevilor clasei a IX a H , secţia bilingv franceză, fiind conceput şi ca un dialog între generaţii francofone, o punte între trecut , prezent şi viitor.

Al doilea eveniment , Valori europene, valori francofone – acasă, la Colegiul Carol este plasat şi el în context francofon şi larg european : decernarea diplomelor şi premiilor obţinute de elevii CN Carol I la Concursul European « La Déclaration Schuman : quelles leçons pour aujourd’hui et pour demain ? »

Echipajul Colegiului Naţional Carol I din Craiova , format din elevi ai clasei a IX a A, Ana-Maria Popescu , Adeline Georgia Băloi, Alexia Zidaru, Maria Daria Cimpoeru,  Anna Hirceanu, coordonat de doamna profesoară Alina Ioanicescu , este laureat al Concursului European Robert Schuman – secţiunea liceu . Concursul a fost ocazionat de împlinirea a 70 de ani de la Declaratia Robert Schuman, rostită la 9 mai 1950- piatră de fundament a construcţiei Uniunii Europene. Organizatorul concursului : AEDE – Asociaţia Europeană a Educaţiei – Franţa .

La ambele evenimente sunt aşteptaţi şi invitaţi din partea ISJ Dolj , doamna profesoara Adriana Sălceanu- inspector pentru limba franceză, prof. Ani Draghici, inspector pentru proiecte educative şi conf.univ.dr Daniela Dincă, Departamentul de limbi romanice şi clasice al Universităţii din Craiova.

Rezultatele puse în lumina de aceste evenimente  fac onoare Colegiului Naţional Carol I şi sunt o carte de vizită pentru învăţământul doljean, aflat la ceas aniversar prin sărbătorirea a 195 de ani de existenţă a Colegiului. O existenţă marcată de Istorie, Tradiţie, Educaţie şi Performanţă.