Operatorii din turism solicită sprijin europarlamentarului Marian Jean Marinescu

0
632

Pandemia de coronavirus ameninţă până la 50 de milioane de locuri de muncă în sectorul global al turismului şi călătoriilor. Există riscul ca acestea să fie reduse cu un sfert, în acest an. Dintre cele 50 de milioane de locuri de muncă care ar putea fi pierdute, aproximativ 30 de milioane ar fi în Asia, şapte milioane în Europa, cinci milioane în America şi restul în alte continente. Industria turismului reprezintă 10% din PIB şi locuri de muncă din lume. Specialiștii spun că odată ce focarul va fi controlat, sectorul turismului va avea nevoie de cel puţin 10 luni pentru a reveni la normalitate. În urma crizei declanşate de pandemia de coronavirus care a lovit industria turismului la nivel global, preşedintele Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Nicolae Demetriade, face demersuri disperate la toate instituțiile prin care atrage atenţia asupra situaţiei critice în care se află, în prezent, agenţiile de turism. În acest context, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, membru al Comisiei TRAN – Transport  și Turism din Parlamentul European a fost invitat de către reprezentanții ANAT  la un dialog online, unde s-au dezbătut cele mai importante probleme cu care se confruntă turismul în acest moment.

Dezbaterea a avut ca bază de pornire planul de redresare a turismului prezentat recent de către Comisia Europeană. “Protocoale la nivel european pentru călătorii aeriene, maritime și cu trenul și standarde sanitare comune pentru hoteluri, restaurante, muzee și personalul acestora au fost solicitările mele și ale grupului PPE din care fac parte. Eu susțin în această perioadă călătoriile libere și în siguranță, cu risc minim de răspândire a virusului. Înainte de prezentarea pachetului de măsuri pentru susținerea industriei turismului și redeschiderea frontierelor în zona Schengen, eu și colegii mei din PPE am transmis Comisiei Europene un plan de acțiune vizat pentru a lansa sectorul turistic, care este atât de crucial pentru economia europeană. Viitorul întreprinderilor de turism, hoteluri, companii aeriene, agenții de turism, restaurante, de multe ori afaceri de familie, depinde de sprijinul UE. Am solicitat asigurarea unui sprijin financiar imediat și a unei strategii de ieșire coordonată, care nu vor ajuta doar regiunile turistice, ci vor reconstrui încrederea tuturor cetățenilor care ar dori să plece în vacanța de vară. Sunt state al cărui PIB depinde enorm de turism, turismul contribuie cu 10 chiar 20 la sută din PIB”, a spus deputatul european.

La rândul său, Nicolae Demetriade a explicat că veniturile agențiilor sunt zero dar, spre deosebire de alte domenii economice, volumul de muncă al agenţiilor s-a triplat faţă de perioada anterioară. “Diferenţa între noi şi ceilalţi, este că noi nu doar că nu avem venituri, ci ne şi stornăm veniturile din lunile anterioare. Şi nu doar pe ale noastre, ci pe lângă venitul nostru (comisionul) mai suntem puşi să restituim clienţilor şi banii pe care i-am plătit deja către hotelieri, companii aeriene, etc. şi pe care sunt şanse infime să îi mai putem recupera întrucât şi prestatorii, la rândul lor, au folosit sumele respective pentru investiţii şi cheltuieli operaţionale. Această situaţie, indusă de aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2018, va duce în foarte scurt timp la intrarea în insolvenţă a cvasi-tuturor agenţiilor de turism licenţiate şi implicit la tensiuni sociale cauzate, pe de o parte de intrarea în şomaj a peste 10.000 de oameni, iar pe de altă parte de pierderea banilor avansaţi de o bună parte din clienţii acestora”.

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a spus că personal, consideră că sectorul turismului trebuie să fie o prioritate în strategia de redresare economică post-corona. “Trebuie să asigurăm viitorul lucrătorilor și al antreprenorilor din turism, care se confruntă cu dificultăți financiare semnificative din cauza pandemiei. Acestea sunt câteva dintre solicitările colegilor din, pe care le-am adresat într-o scrisoare comisarilor Thiery Breton (Piața Internă), Adina Vălean (Transport), Didier Reynders (Protecția Consumatorilor) și Stella Kyriakides (Sănătate)”, a mai spus deputatul European.

Președintele ANAT i-a solicitat europarlamentarului Marian Jean Marinescu să facă demersuri la Comisia Europeană și să propună ca unică variantă de decontare, varianta voucherului. “Comisia Europeană analizează abrogarea (sau cel puţin suspendarea temporară) a unor prevederi din Directiva Europeană pe Pachete Turistice, iar noi am solicitat Guvernului să emită o O.U.G. prin care se suspendă aplicarea respectivelor prevederi din O.G. nr. 2/2018 în anul 2020, iar obligaţia de rambursare să fie  înlocuită de emiterea unui voucher, pe care clienţii îl pot folosi 24 de luni pentru achiziţionarea de servicii turistice, după ce situaţia va reveni la normal. V-am ruga dacă ați putea să faceți un amendament sau să trimiteti o scrisoare Comisiei Europene și să impună acest aspect, pentru că dacă lasă și varianta restituirii banilor, atunci toată lumea va opta pentru această varinată.  Vă rugăm totodată, dacă ați putea să vorbiți și la Guvern, am trimis mai multe scrisori miniștrilo, le/am făcut diverse propuneri, dar nu am primit niciuj răspuns concret”, mai transmite Nicolae Demetriade. Reprezentantul ANAT precizează că astfel de măsuri s-au luat deja în cele mai multe state europene şi majoritatea companiilor aviatice – care nici ele nu ar putea face faţă unui val de rambursări în numerar – folosesc deja acest sistem.

Europarlamentarul Marinescu a mai spus că în ceea ce privește turismul, au fost discuții și negocieri destul de complicate între Comisie și Parlament. „Trebuie găsit un echilibru între a porni această industrie extrem de important și siguranța personalului și a turistului, dar și a rezidenților din zonă. Este un lucru extrem de dificil. Comisia Europeană a prezentat un pachet legislativ pentru acest sector, dar consider că este dreptul turistului să-și ceară banii și să-i primească în maxim 14 zile. Voi face un amendament  cu ceea ce m-ați rugat, dar nu știu dacă va trece, pentru că există o majoritate care susține drepturile pasagerilor, e destul de complicată situația. Voi discutat totodată și cu ministrul Economiei să văd care sunt soluțiile și mă voi gândi și eu la alte metode de a salva turismul”, a explicat Marinescu.