Liceenii, mai buni decât politicienii în concursul „Tinerii dezbat”

0
403

La sfârşitul săptămânii trecute, la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova s-a desfăşurat etapa judeţeană a Olimpiadei Naţionale de Argumentare, Dezbatere şi Gândire Critică – „Tinerii dezbat”, competiţie inclusă în „Calendarul Olimpiadelor Naţionale Şcolare în anul şcolar 2016/2017”. La faza naţională, care va avea loc în luna iulie, la Piatra Neamţ, judeţul Dolj va trimite două echipaje, de la care se aşteaptă rezultate cât mai bune.

independentaConcursul „Tinerii dezbat” a fost, până anul trecut, unul judeţean, regional, interregional, pe  segmentele respective, iar din acest an a devenit Olimpiadă. Elevii, pregătiţi de profesori coordonatori, tineri entuziaşti şi încărcaţi de emoţii, au venit să-şi testeze capacităţile oratorice, în faţa unor arbitri formaţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, în cadrul cursului „Dezbatere, oratorie şi retorică”, inclus în Oferta de formare a Casei Corpului Didactic Dolj.

Fiind pentru prima dată când are loc un concurs la nivel de Olimpiadă, s-a acceptat şi prezenţa celor care au mai participat anterior la alte competiţii de acest fel – în anii trecuţi nefiind permisă prezenţa –, de aceea au fost două secţiuni: începători şi avansaţi. Regulamentul a fost clar: „meciuri” de începători, respectiv avansaţi pe teme diferite, conforme cu fiecare nivel. La începători au fost două teme: Parlamentul crede că introducerea măsurilor de toleranţă „zero” pentru acte de violenţă în şcoli ar duce la reducerea acestora; acest Parlament crede că reţelele de socializare ar trebui să nu fie accesibile minorilor sub 13 ani. Avansaţii au avut drept tematică: „Parlamentul ar reduce vârsta de vot la 16 ani”, respectiv „Protejarea mediului înconjurător e mai importantă decât dezvoltarea economică”. „Partidele” au avut o durată de 45 de minute, între echipele, virtuale, ale Guvernului  şi Opoziţiei, cu echipe formate din câte trei participanţi.

Dezbateri aprinse între „Guvern” şi „Opoziţie”, la nivel liceal

buzestiDupă două zile de concurs s-au aflat şi câştigătorii, cei care vor reprezenta judeţul Dolj la faza naţională. Astfel, la începători, Liceul Teoretic „Independenţa” din Calafat a obţinut primul loc (18 grupe fiind participante), prin echipajul format din Denis Prună (clasa a X-a), Denisa Vîrvoreanu (clasa a IX-a) şi Alexandru Iovan (clasa a XII-a), îndrumaţi de prof. Magdalena Teodorescu şi Mioara Cebuc.

„Cu experienţa participanţilor de anul trecut, cu sprijinul îndrumătoarelor, dar mai ales cu multă muncă, dedicaţie şi determinare, elevii noştri se vor strădui să reprezinte cu cinste judeţul şi liceul nostru la faza naţională. Sunt tineri foarte serioşi, implicaţi în tot ceea ce ţine de viaţa şcolii şi a comunităţii şi le doresc mult succes la etapa următoare. Mai pot spune că, în acest an, am obţinut locul al III-lea, cu un echipaj format din Daciana Grasu, Alina Calafeteanu şi Oana Afrenie, care, anul trecut, a participat la naţionale, pe formatul de atunci”, a precizat prof. Adriana Popa, director al Liceului Teoretic „Independenţa” din Calafat.

La avansaţi, unde au fost prezente patru echipaje, laurii le-au revenit celor de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”. Este o mândrie şi un început, aşa cum a menţionat prof.  Cătălin Popa, coordonator al echipei: „Am avut un grup foarte bun, format din Radu Filimon, Roxana Pascu (ambii din clasa a XI-a) şi Andreea Ciora (clasa a X-a), care şi-au dovedit capacitatea. A fost un concurs care a semănat cu o competiţie sportivă, în mergându-se, după preliminarii, în fazele eliminatorii, astfel că cine a fost mai bun a câştigat. Este o mândrie pentru noi, iar, în iulie, la Piatra Neamţ avem speranţe mari. Revenind la concursul de săptămâna trecută, elevii au purtat dezbateri aprinse, pe tematică, în timpul cărora şi-au demonstrat abilităţile în oratorie şi legislaţie”.