DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale faţă de Titus Corlăţean, în dosarul Diaspora

0
355

Procurorii DNA au cerut, ieri, Senatului României încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru abuz în serviciu şi împiedicarea drepturilor electorale faţă de Titus Corlăţean, în dosarul Diaspora.Titus-Corlăţean

Cererea DNA pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale a fostului ministru Titus Corlăţean a ajuns ieri la Senat, urmând ca preşedintele să se consulte cu membrii Biroului Permanent pentru convocarea unei şedinţe a acestui for. “La cabinetul Preşedintelui Senatului a sosit referatul oficial al DNA, prin care se solicită încuviinţarea urmăririi penale a senatorului Titus Corlăţean, fost ministru de Externe. (…) În vederea iniţierii acestei proceduri, Preşedintele Senatului îi va contacta telefonic pe membrii Biroului Permanent, pentru a programa de comun acord o şedinţă a acestui for în condiţiile asigurării cvorumului necesar”, a anunţat Andrei Alexandru, purtător de cuvânt al Preşedintelui Senatului, prin intermediul unui comunicat de presă.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului României încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Titus Corlăţean, fost ministru al Afacerilor Externe, pentru fapte de abuz în serviciu şi împiedicarea drepturilor electorale, pe care le-ar fi comis îndeplinind funcţia ministerială. “În contextul organizării alegerilor prezidenţiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlăţean Titus, prin încălcarea procedurilor legale şi prin acte de dispoziţie, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte. Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetăţeni români care şi-au putut exercita dreptul de vot în străinătate”, precizează DNA într-un comunicat de presă. DNA susţine că dreptul de vot cetăţenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât şi prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulţi dintre titularii dreptului la vot să renunţe la exercitarea acestuia.

Titus Corlăţean : Pe mine nu m-a informat nicio instituţie”

Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean a refuzat, ieri, să comenteze solicitarea DNA încuviinţare a începerii urmăririi penale pentru abuz în serviciu, afirmând că nu a primit nicio înştiinţare oficială în acest sens. “Pe mine nu m-a informat nicio instituţie. Sunt surprins să aflu dn presă despre această sesizare. Nu comentez”, a declarat pentru MEDAFAX senatorul PSD Titus Corlăţean. El a mai spus că nu a fost la Senat, deci nici din partea acestui for nu a fost informat cu privire la solicitarea DNA.

Kovesi, despre dosarul “Diaspora

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declara că în dosarul în care DNA a cerut urmărirea penală a fostului ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, au fost audiate mai multe persoane printre care ambasadori, şefi ai misiunilor diplomatice şi funcţionari ai MAE. “Am sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a cere aviz Senatului României, având în vedere că la data faptei era ministru senator. Suspiciunile noastre vizează săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale. Benefciază de prezumţia de nevinovăţie. Au fost înaintate 19 volume care conţin declaraţii de martori, ale unor funcţionari implicaţi în aceste activictăţi, documente ridicate de la diverse instituţii. Au fost audiaţi ambasadori, şefi ai unor misiuni diplomatice şi funcţionari din cadrul ministerului”, a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, la sediul CSM.