„Carmen” Rock Version – spectacolul-surpriză al Operei Române Craiova

0
532

O fascinantă Sevilla a anilor 1820, conturând povestea tragică a protagonistei, o gitană senzuală şi efervescentă, prinsă între două iubiri pasionale: a soldatului Don Jose şi a toreadorului Escamillo. O scenă în aer liber, amplasată în Piaţa „Mihai Viteazul”, pe care, alături de Corul şi Ansamblul de balet ale Operei Române Craiova, vor urca solişti invitaţi din Bucureşti şi Timişoara, dar şi din Serbia, ca şi „Concertino Accordion Band” – trupa din Chişinău al cărei renume a depăşit demult graniţele Europei. O seară cu surprize, din care nu vor lipsi motociclete de mare putere şi costume stilizate, specifice comunităţii de rockeri, create de designerul Cătălin Botezatu, nici inedite momente coregrafice sau cele animate de cai şi câini. Pe scurt, Carmen” Rock Version, pe muzica unuia dintre cei mai cunoscuţi compozitori francezi ai perioadei romantice, Georges Bizet. Evenimentul muzical va fi prezentat în închiderea celei de-a XX-a ediţii a Zilelor Municipiului Craiova – duminică, 29 mai, de la ora 21.30.ORC Concertino

„Concertino Accordion Band”, în aceeaşi notă de spectaculozitate

După ce, în 2014, ampla cantată scenică a compozitorului Carl Orff bazată pe melodii şi texte medievale, „Carmina Burana”, a adus în Piaţa „Mihai Viteazul” peste 15.000 de craioveni, Opera Română Craiova pregăteşte un alt extraordinar spectacol, tot în aer liber.

«Ne-am propus să montăm o variantă avangardistă a operei „Carmen”, am intitulat-o Rock Version. Ideea mi-a venit în timpul stagiunii estivale de anul trecut, când i-am avut invitaţi pe muzicienii de la „Concertino Accordion Band”, din Chişinău. Au cântat un colaj din opera „Carmen” şi atunci m-am gândit să montăm această versiune rock a operei. Muzica lui Bizet este foarte ofertantă şi a fost, de-a lungul anilor, abordată în diferite interpretări. „Concertino Accordion Band” sunt nişte artişti polivalenţi, cântă toate genurile muzicale cu o formaţie de instrumente oarecum atipică pentru operă – şapte acordeoane, vioară, orgă, pian electric, percuţie», spune Antoniu Zamfir, managerul Operei Române Craiova, care realizează regia artistică a spectacolului „Carmen” Rock Version.

„Evenimentul muzical al anului în Oltenia”, cu aproape o sută de artişti

Considerat „evenimentul muzical al anului în Oltenia”, spectacolul va închide Zilele Municipiului Craiova (23-29 mai) şi se va desfăşura sub conducerea muzicală a dirijorului Marius Hristescu, pe o scenă amplasată în Piaţa „Mihai Viteazul”. Opera în patru acte de Georges Bizet, pe un libret de Hendri Meilhac şi Ludovic Halevy, după nuvela omonimă a lui Prosper Merimée, va aduce în scenă, alături de „Concertino Accordion Band”, Corul şi Baletul Operei Române Craiova şi Corul Liceului de Arte „Marin Sorescu”.

Rolul Carmen va fi interpretat de mezzosoprana Ljubica Vraness, din Serbia, tot de-aici fiind invitat basul Dragoljub Bajic (Zuniga). Don Jose va fi Bogdan Zahariea, de la Timişoara, oraş din care vin alţi doi solişti: Cristian Bălăşescu (Remendado) şi Dan Patacă (Dancairo). Un alt invitat este de la Opera Naţională Bucureşti – baritonul Ştefan Ignat, în rolul Escamillo. Distribuţia cuprinde, desigur, şi artişti ai Operei craiovene: Renata Vari (Michaela), Noemi Modra (Frasquita), Raluca Ciocă (Mercedes), Dragoş Drăniceanu (Morales), Dan Cornescu (Lilas Pastia) şi Anca Ţecu (Manuelita).art 2

Costume şi decoruri de inspiraţie rock

Pe lângă ineditele momente de balet, în coregrafia lui Laurenţiu Nicu, costumele şi decorurile de inspiraţie rock create de scenograful Răsvan Drăgănescu şi costumele soliştilor realizate de celebrul designer Cătălin Botezatu, craiovenii se vor bucura, potrivit organizatorilor, de nu puţine surprize. „Va fi o reprezentaţie complexă. Două motociclete de mare putere vor fi integrate în spectacol, iar artiştii vor purta costume stilizate, specifice comunităţii de rockeri. N-aş vrea să dezvălui foarte multe, pentru că dorim să fie o surpriză. Vă mai spun doar că se caută soluţii tehnice ca, în finalul operei, Escamillo să urce cu calul pe scenă. Regizoral, există această variantă, dar vom vedea dacă şi tehnic se poate concretiza”, a dezvăluit Antoniu Zamfir.

Este a doua montare a operei „Carmen” în viziunea sa regizorală, prima – una clasică – având loc la sfârşitul anului trecut, la Seoul. «Regizoral, „Carmen” Rock Version va fi cu totul altceva decât ce am montat în Coreea de Sud. Un singur element se va regăsi în scenografie, undeva în actul IV – o sculptură a unui taur în mărime naturală, care va fi integrată în jocul scenic», a adăugat acesta. După premiera din 29 mai, „Carmen” Rock Version va fi adaptat pentru sala de spectacol – deocamdată pentru cea de împrumut, a Cercului Militar, care găzduieşte reprezentaţiile instituţiei până când se vor încheia lucrările de consolidare şi restaurare de la sediul acesteia. Sala Operei Române Craiova a fost închisă pe 22 februarie a.c., considerându-se improprii condiţiile oferite spectatorilor.ORC Carmen Rock Version

Acces liber pentru public, inclusiv pe scaune

În această situaţie, repetiţiile pentru „Carmen” Rock Version se desfăşoară în condiţii speciale, în diverse spaţii ale instituţiei. «O parte din repetiţii are loc în sala mare, deşi suntem în plin proces de demontare a tehnicii de scenă. Instalaţiile de lumini şi cele de sonorizare urmează să fie depozitate, până la încheierea lucrărilor de renovare a Operei, iar altele să fie montate la Cercul Militar, pentru a putea susţine acolo spectacole. Pentru repetiţiile finale vom apela la Colegiul Naţional „Carol I”, pentru a avea acces pe cele două terenuri de sport, pe care vom amplasa o scenă mobilă şi vom definitiva acolo toate detaliile artistice», a precizat Antoniu Zamfir.

Spectacolul „Carmen” Rock Version va dura aproximativ două ore şi 20 de minute şi va fi cu acces liber pentru public, chiar şi pentru craiovenii care vor ocupa cele peste 500 de locuri disponibile pe scaunele amplasate în faţa scenei. «Spectacolul este gratuit pentru toţi cei care doresc să îl urmărească. Vom avea 500-600 de scaune pentru spectatorii mai în vârstă, cei cu dizabilităţi sau aceia care nu pot sta atât de mult în picioare. Dar evident că noi aşteptăm, ca şi la „Carmina Burana”, peste 15.000 de craioveni, mai ales că este şi un moment festiv al oraşului», a mai spus managerul Operei Române Craiova. În caz de vreme nefavorabilă, spectacolul nu va fi anulat, ci reprogramat.