Bazarul Craiovei, cu sau fără vitralii?

0
301

Autorităţile locale au pus la bătaie o sumă de 158.000 de lei pentru înfrumuseţarea bazarului Craiovei. Banii sunt alocaţi de la bugetul local şi sunt destinaţi pentru amenjarea cu vitralii a acoperişului.bazar (2)

Autorităţile locale continuă reabilitarea centrului istoric. În această vară va fi terminat bazarul Craiovei, a cărui modernizare a început încă de anul trecut. Până acum s-a schimbat pavimentul, a fost realizat iluminatul nocturn cu felinare şi au fost pornite lucrările pentru modernizarea acoperişului. Structura de metal, ce a fost amplasată peste trecerea dinspre Lipscani şi Kogălniceanu, urmează să fie îmbrăcată în panouri cu vitralii. Iniţial, s-a dorit ca aceste vitralii să fie inspirate din mozaicurile pline de culoare care decorează sala maură a restaurantului Minerva. O altă idee, care a fost avansată recent de primarul Lia Olguţa Vasilescu, este ca picturile din fragmente de sticlă colorată să fie reproduse după mozaicurile ce se găsesc în sala de şedinţe a Primăriei Craiova.

Proiectul, ales prin concurs de soluţii

Ca şi în cazul piaţetei de la biserica Sf Ilie, ultimul cuvânt îl vor avea arhitecţii. Potrivit municipalităţii, urmează să fie lansat un concurs de soluţii, cu sprijinul Casei de Cultură „Traian Demetrescu” şi a Uniunii Arhitecţilor din Oltenia, astfel încât lucrarea să fie realizată după un proiect de specialitate cu care experţii sunt aşteptaţi să vină. Pe lângă vitraliile care vor decora acoperişul, autorităţile mai cer şi o remodelare a zonei interioare, prin amenajarea unei fântâni arteziene. De asemenea, pereţii bazarului şi spaţiile comerciale care se găsesc aici trebui şi ele modernizate astfel ca zona să fie, la final, reabilitată în totalitate. Odată refăcut, bazarul ar urma să aibă destinaţia de galerie de artă, aici urmând să fie invitaţi să-şi expună operele artiştii fotografi, pictorii şi chiar artişti plastici.bazar

„Vitraliile nu îşi au locul acolo”

Se pare însă că vitraliile nu sunt agreate de arhitecţi. Radu Ionescu este preşedintele Uniunii Arhitecţilor din Oltenia, uniune care îşi are sediul chiar în acest spaţiu, şi este de părere că bazarul nu ar avea nici o legătură cu astfel de elemente arhitecturale. „Vitraliile sunt foarte frumoase, dar nu îşi au locul într-un bazar, cu atât mai mult în cel de la noi, care este realizat într-un alt stil arhitectonic. Sticla colorată, care filtrează foarte frumos lumina, se pretează unei construcţii în stil gotic, cu o anumită înălţime a acoperişului, ori noi nu avem aşa ceva aici”. Radu Ionescu susţine, prin urmare, că acoperişul bazarului trebuie menţinut în felul în care se află, deoarece panourile transparente filtrează mai bine lumina. „Din punctul meu de vedere, proiectul este încheiat. Eu nu aş mai adăuga nimic acestui acoperiş”, a spus acesta.

O galerie de artă în miniatură

În opinia arhitecţilor craioveni, pe lângă salubrizarea care s-a făcut deja, bazarul ar mai avea nevoie acum doar de o reintegrare în peisaj. „Prin reabilitarea Centrului istoric al Craiovei se înţelege şi restaurare urbană, care presupune o reconstituire a ideilor originale. Ori bazarul Craiovei nu a fost niciodată acoperit cu vitralii”, explică arhitectul Radu Ionescu. În realitate, ceea ce nu numim acum bazarul Craiovei a fost o curte interioară, care a fost închisă cu porţi la ambele capete şi care a fost deschisă circulaţiei în perioada comunistă. Fondurile pe care municipalitatea le alocă finalizării acestui obiectiv – de 158.000 de lei – ar trebui investite, spun arhitecţii, pentru curăţirea spaţiilor ce au mai rămas neamenajate. În plus, răspunzători pentru aerul de epocă să fie comercianţii care ar trebui să-şi deschidă acolo librării, magazine de artă, magazine cu instrumente muzicale, ceainării şi cafenele.