Cinci magazine alimentare din Craiova şi trei bufete din târgul amenajat în cartierul 1 Mai au fost amendate, iar alte două unităţi alimentare şi un supermarket au primit avertismente, ca urmare a unor deficienţe constatate de inspectorii sanitar-veterinari doljeni, care au desfăşurat, în perioada 15 aprilie – 5 mai a.c., o serie de controale în cadrul Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011.
Domeniile de activitate ale unităţilor controlate de Direcţia Judeţeană Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj au fost fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, a altor produse alimentare precum şi cele de depozitare pentru produse alimentare, seminţe, legume şi fructe. Controlul unităţilor a vizat aspecte privind condiţiile de igienă şi de funcţionare, calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate sau prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP şi controlul dăunătorilor.
Hipermarketurile, restaurantele şi producătorii individuali, la control
Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Dolj, Costică Retea, în perioada mai-sus menţionată au fost controlate 7 hipermarketuri, 64 de magazine alimentare, 3 bufete, 6 carmangerii, 17 măcelării, 14 cofetării şi patiserii, 5 depozite frigorifere, o cantină, 6 restaurante şi 152 de producători individuali din pieţele din oraş şi târgurile din judeţ. „Dintre acestea, un supermarket şi două magazine alimentare au primit avertismente, iar altor cinci magazine alimentare le-au fost date amenzi contravenţionale în valoare totală de 3.000 de lei. De asemenea, în urma verificărilor, inspectorii sanitar-veterinari au descoperit deficienţe şi la trei bufete situate în zona târgului din cartierul 1 Mai, unde erau comercializaţi mici, amenda contravenţională aplicată fiind de 1.800 de lei”, a precizat reprezentantul Direcţiei Sanitară Veterinară Dolj.
Abateri numeroase
Printre abaterile constatate de inspectori s-au numărat nerespectarea condiţiilor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi valorificare a produselor alimentare; neanunţarea începerii activităţii supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; pereţi şi tavan neigienizaţi, paviment degradat, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, ambalaje de transport neigienizate; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neînregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; lipsa procedurilor bazate pe principiile HACCP, lipsa analizalor de laborator pentru produsele finite, neefectuarea examenelor medicale periodice de către personalul care manipulează şi distribuie produse alimentare.
Totodată au fost prelevate probe, conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control pe anul 2011, pentru a se monitoriza prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi pentru teste de sanitaţie, necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.