Conferinţă CND la Craiova – “Dezvoltarea Olteniei: oportunităţi şi provocări”

0
273

Astăzi, la Consiliului Judeţean Dolj, începând cu ora 09.30, are loc o dezbatere pe tema “Dezvoltarea Olteniei: oportunităţi şi provocări”. Conferinţa este organizată pe două paneluri. Primul panel “Infrastructură şi politici industriale în regiunea Oltenia” pleacă de la premisa că Oltenia se poate dezvolta în jurul cluster-ului industrial care s-a creat între Piteşti (Renault) – Slatina (Pirelli, ALRO) – Craiova (Ford) – Drobeta (Eurotyres). În acest sens, discuţia va pleca de la prezentarea din partea autorităţilor române a stadiului în care se află proiectele de dezvoltare şi proiecţii despre viitor. Scopul este acela de a ordona proiectele la nivel naţional, regional şi local astfel încât să existe o logică prin care ele pot fi integrate într-un plan regional coerent. Al doilea plan “Strategia Dunării – oportunităţi şi provocări” îşi propune să identifice principalele avantaje oferite de această nouă iniţiativă a CE şi cum pot fi reordonaţi banii europeni astfel încât procesul de atragere a fondurilor europene să fie eficientizat.

Ion Prioteasa

Dezvoltarea reprezintă, după integrarea în NATO şi Uniunea Europeană, obiectivul naţional al României, îmbrăţişat la nivel principial de toţi actorii politici, economici şi sociali. Acest consens reprezintă marea provocare şi oportunitate pentru România, în condiţiile în care trebuie distinse şi atinse ţinte specifice şi cuantificabile de dezvoltare. În aceste condiţii s-a creat, la nivelul Senatului României, Comitetul Naţional pentru Dezvoltare, for transpartinic, care să asigure o direcţie unitară şi durabilă pentru societatea românească. Comitetul Naţional pentru Dezvoltare îşi propune să analizeze oportunităţile oferite de Strategia Dunării şi implicaţiile acesteia în dezvoltarea regiunilor care fac obiectul strategiei, precum şi particularităţile acesteia cu efect direct asupra Olteniei şi Munteniei de Vest. O parte din concluziile acestei întâlniri vor fi integrate în raportul anual al CND şi vor fi transpuse în iniţiative legislative.

Strategia Dunării – o şansă pentru dezvoltarea sudului României

Dezvoltarea României înseamnă, printre altele, dezvoltarea regiunilor şi reducerea decalajelor dintre acestea. Eforturile de la nivel naţional trebuie corelate cu Politica de Coeziune a UE şi cu strategiile europene care au ca obiectiv convergenţa şi asigurarea unui nivel de trai demn cetăţenilor europeni. În acest context, Strategia Dunării reprezintă o şansă pentru a aduce la un nivel superior de dezvoltare sudul României, din care fac parte unele din cele mai sărace regiuni ale ţării. Analiza necesităţilor şi caracteristicilor zonei dunărene pun în evidenţă o mare presiune pentru dezvoltarea acestei zone. Aşa cum se arată în Planul de acţiune pentru Strategia Dunării propus în varianta de lucru de Comisia Europeană în decembrie 2010, în regiunea Dunării există regiuni foarte bogate, cum ar fi Landul Bavariei, dar şi unele cu mari probleme sociale şi de dezvoltare. Unele sunt din România sau din Bulgaria. Având în vedere că o treime din cetăţenii Uniunii Europene ameninţaţi de riscul sărăciei trăiesc în această zonă a Dunării, avem cu toţii datoria de a ne uita cu atenţie şi de a găsi acele soluţii necesare pentru creşterea sănătoasă şi sustenabilă a economiei din regiunea Olteniei. Pornind de la obiectivul declarat al Comitetului Naţional pentru Dezvoltare şi anume atingerea unui consens între reprezentanţii mediului de afaceri, ai mediului social, ai mediului politic, ai mediului academic, ai instituţiilor statului şi ai altor categorii din societate şi organizaţii internaţionale implicate, privind principalele direcţii de dezvoltare pentru România şi modul de asigurare a punerii acestora în practică.

Mircea Geoană

Discuţii pentru  identificarea unui sistem de evaluare a performanţei guvernării

Temele esenţiale ce vor fi abordate în cadrul acestor dezbateri vor fi definite pornind de la structura de acţiuni deja definită în cadrul CND şi anume: structura finanţelor publice, cu accent pe îmbunătăţirea programării bugetare şi disciplinei fiscale macroeceonomice, prioritizarea cheltuielilor bugetare – pe baza planificării strategice a politicilor publice, accelerarea absorbţiei fondurilor europene, modernizarea sistemului de impozite şi taxe, etc. Toate aceste discuţii vor avea ca scop identificarea unui sistem coerent de evaluare a performanţei guvernării, cu stabilirea unor indici care să permită aprecierea justeţii efectuării unor cheltuieli bugetare, pentru exerciţiul bugetar încheiat. Politicile economice sectoriale, cu accent pe: strategia energetică a României, dezvoltarea agriculturii moderne, marile proiecte de infrastructură, sistemul bancar şi pieţele de capital, accelerarea procesului de informatizare a societăţii, etc. Politicile sociale, cu privire la: modernizarea şi reformarea sistemului de sănătate, eficientizarea sistemului de învăţământ, creşterea performanţei acestuia în paralel cu îmbunătăţirea sistemului de salarizare a personalului, reintegrarea în muncă, asistenţa socială şi soluţiile de reconversie profesionala, etc. Definirea unui mecanism de monitorizare, evaluare şi control al politicilor publice, care să permită cuantificarea rezultatului, monitorizarea implementării politicilor, precum şi măsurile coercitive, în caz de neimplementare. CND nu-şi propune să rescrie strategii, ci să identifice acele transformări instituţionale menite să contribuie la o mai eficientă dezvoltare a României şi să disciplineze maniera de implementare a politicilor publice asumate de către oficialii români.

Invitaţi la eveniment vor participa parlamentarii din regiunea Oltenia, din toate partidele parlamentare, reprezentanţi ai Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Vor fi prezenţi de asemenea din partea Agenţiei de Dezvoltare Regională SV Oltenia – Marilena Bogheanu, Ion Prioteasa în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj şi vicepreşedinte al Grupului Interregional Dunărea din cadrul Comitetului Regiunilor, Mircea Geoană – preşedinte al Senatului României şi membru Board CND, Petru Filiap – secretar al Senatului României şi membru la rândul său Board CND. Vor mai fi prezenţi primari de municipii şi oraşe, oameni din mediul de afaceri, mediul academic şi ONG-uri.