Muzeul de Artă Craiova și Universitatea Națională de Arte București vă invită să participați la două evenimente conexe dedicate Centenarului Marii Uniri, parte din programul parteneriatului încheiat între cele două instituții de cultură: joi 19 aprilie, 2018, ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziției „La catedră cu Aman”, iar vineri, 20 aprilie, ora 17.00, prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu va susține conferința cu titlul „Modernitatea lui Theodor Aman”.
Expoziția „La catedră cu Aman”
Expoziția „La catedră cu Aman” relevă calitatea artei de a reflecta epoca în care a fost creată și propune un dialog între lucrările de grafică ale lui Theodor Aman, întemeietorului Școlii Naționale de Belle-Arte București și lucrările actualei generații de profesori ai Departamentului Grafică de la Universitatea Națională de Arte din București: Nicolae Aurel Alexi, Carmen Apetrei, Anca Boeriu, Oana Bordeanu, Ioana Ciocan, Anca Laura Coller, Andrei Ciubotaru, Ovidiu Croitoru, Carla Duschka, Eugen Alexandru Gustea, Felicia Ionescu, Stela Lie, Mihai Mănescu, Adrian Medeleanu, Călin Stegerean, Cristian Țârdel, Daniela Vasiliu.
Lucrările lui Theodor Aman – care a fost elev al Școlii Centrale din Craiova – aflate în colecția Muzeului de Artă din aceeași localitate, oferă o imagine a societății României din secolul al XIX –lea prin intermediul unor gravuri, desene în tuș sau guașă și acuarele care reprezintă chipuri ale oamenilor simpli, scene din viața acestora dar și scene surprinse în saloanele aristocrației sau personaje istorice ale vremii cum sunt Tudor Vladimirescu sau Ion Heliade Rădulescu.
Lucrările actualei generații de profesori ai Departamentului Grafică surprind epoca contemporană în complexitatea ei, cu viziuni personale exprimate prin vocabulare plastice și tehnici artistice dintre cele mai diverse.
Expuse împreună, acestea oferă nu numai o imagine a schimbărilor din societate la o distanță de peste o sută de ani, dar și a evoluțiilor la nivelul viziunii artistice și a tehnicilor grafice. Totodată, ele reflectă ceea ce în procesul didactic se transmite de la o generație la alta și reprezintă parte din corpul tradiției culturale și a identității naționale.
Complementară expoziției, conferința pe care o va susține prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu, rector al Universității Naționale de Arte București în perioada 2006-2012, va pune în evidență contribuția lui Theodor Aman la parcursul către modernitate a artei din țara noastră.
Expoziția „La catedră cu Aman” poate fi vizitată în perioada 19 aprilie – 20 mai 2018, de marți până duminică, între orele 10.00 – 17.00.
Conferința „Modernitatea lui Theodor Aman”
Ruxandra Demetrescu este profesor doctor și conducător de doctorat la Universitatea Națională de Arte din București. Discipline predate la master (Departamentul de Istoria și Teoria Artei): Vizualitate și cunoaștere, Dezvoltarea proiectului masteral, Evoluția și metodele istoriei și teoriei artei. Discipline predate la școala doctorală: Analiză şi interpretare în artele vizuale: abordări metodice, Statutul muzeului în contemporaneitate. Obţine în 1999 titlul de Doctor în istoria artei la Universitatea Națională de Arte din București. Între 1999 și 2003 a fost director al Institutului Cultural Român din Berlin, iar în perioada 2006-2012 a ocupat funcția de Rector al Universității Naționale de Arte din București. Interese de cercetare: istoria artei româneşti moderne şi teoria artei.
Publicații: Artă şi cunoaştere. Teoria purei vizualităţi în contextul artistic al modernităţii, Editura Fundației Pro, 2005; La ruinurile unui muzeu. Moștenirea Kalinderu. Catalog de sculpturi, UNArte, 2009; „Stilul național în istoriografia românească interbelică. Nașterea vocabularului critic” (The concept of National Style), în: Istoria României prin concepte, ed. Victor Neumann and Armin Heinen, Polirom, 2010; „Modernity, Tradition and the Avant-garde: Reference Points in Romanian Art Literature, 1908-1946”, în: Discontinuities. Fragments of the Romanian Modernity in the First Half of the 20th Century, Simetria, 2010.
Traduceri: Istoria artei ca istorie a stilurilor, de Alois Riegl (antologie, traducere, studiu introductiv), Editura Meridiane, 1998; Vezi? Despre privire în pictura impresionistă, de Victor Ieronim Stoichiță, Editura Humanitas, 2007; Experiența vizionară în pictura spaniolă a secolului de aur, de Victor Ieronim Stoichiță, Editura Humanitas, 2011 (împreună cu Anca Oroveanu).