Personaje din lumea poveștilor vor popula, de luna viitoare, Parcul Tineretului!

0
543

În special copiii, dar cu siguranță și adulții care vor vizita, de-acum înainte, Parcul Tineretului se vor simți în lumea poveștilor! Și asta pentru că o mulțime de personaje sculptate în lemn îl vor popula, găsindu-și loc în marea întindere de verdeață și dându-i un aer vesel și ludic. Albă ca Zăpada, Mica Sirenă, Motanul Încălțat, Bambi, Bestia, prințesa Elsa sunt numai câteva dintre personajele desprinse din poveștile copilăriei care vor „răsări” din trunchiurile uscate ale unor arbori. Stejarii și frasinii selectați și-au trăit gloria verde, iar anul trecut RAADPFL Craiova a decis tăierea lor, pentru a nu deveni un pericol pentru vizitatorii parcului. Printr-o rezidenţă culturală dedicată amenajării urbane, prima de aceste fel în Craiova, intitulată „Story Wood Cut”, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” aduce în Parcul Tineretului șase artiști din toată țara, care, în perioada 6-12 mai 2018, vor da o nouă viață trunchiurilor uscate.

Sculpturile cu caracter ambiental vor promova și ele parcul

Inaugurat în toamna anului 2009, Parcul Tineretului a devenit repede loc de promenadă pentru craioveni, datorită nu doar întinderii verzi de care dispune, ci și amenajării mai multor terenuri de sport în interiorul lui. Loc de atracție a rămas până astăzi, numărul vizitatorilor crescând odată cu inaugurarea, aici, a Water Park-ului, cel mai mare complex de agrement din Oltenia. Luând în considerare acest aspect, ca și faptul că „vegetaţia parcului în continuă schimbare creează un mediu propice amenajărilor din peisajul urban, dar se transformă de-a lungul timpului într-un spaţiu mai puţin prietenos din punct de vedere estetic”, reprezentanții Casei de Cultură „Traian Demetrescu” au propus municipalității organizarea, aici, a unei tabere de sculptură în lemn.

„În anul 2017, RAADPFL Craiova a demarat acţiunea de tăiere a arborilor uscaţi din Parcul Tineretului conform cu prevederile HCL nr. 132/2006 şi Caietului de Sarcini privind amenajarea, întreţinerea şi înfrumuseţarea zonelor verzi din municipiu. În urma tăierii arborilor din specia stejar şi frasin identificaţi de specialiştii Ocolului Silvic Craiova ca reprezentând un pericol pentru cetăţenii vizitatori ai parcului, au fost păstrate in situ numeroase trunchiuri cu grosimi mai mari şi înălţimi până la 1,5 m, în vederea executării de sculpturi cu caracter ambiental, promovând spaţiul public prin creaţii artistice dedicate publicului larg”, precizează Casa de Cultură „Traian Demetrescu”.

Din 20 de trunchiuri, doar 6 vor lua chipul personajelor celebre din povești!

Șase artişti din țară au fost invitați la Craiova să dea o nouă viață trunchiurilor, tema propusă fiind „Personaje celebre din lumea poveştilor”. Gheorghe Bostănică (Jariștea, jud. Vrancea), Viorel Constantin Rădăcină (Bran, jud. Brașov), Gabriel Felician Rizea (Craiova, jud. Dolj), Ioan Ungur (Mureș), Mihai Iasinovschi (Oțelul Roșu, jud. Caraș-Severin) și Vasile Koter (Satu Mare)  sunt cei care, în perioada 6-12 mai 2018, vor transforma trunchiurile în opere de artă dedicate copiilor, ilustrând prin sculpturile lor imagini cu eroi şi personaje celebre din povești.

Gabriel Rizea este deja un nume cunoscut craiovenilor, pentru numeroasele sculpturi cu care a „împânzit” centrul orașului, care se leagă însă și de Parcul Tineretului. A sculptat aici, în lemn, patru lucrări: „Para”, „Fertilitate”, „Forever Together” și, anul trecut, celebra „Apa”. Tot anul trecut, în vară, a inițiat în satul Cerna, comuna Vaideeni, din județul Vâlcea, Festivalul Sculptorilor cu Drujba. «Parcul Tineretului e mai mereu plin de copii. Pe de altă parte, e păcat de copacii masivi care se usucă aici… Văzând la ce se pretează, descoperind în țară și alți sculptori cu drujba, a apărut ideea aceasta, materializată de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”. Sunt vreo 20 de trunchiuri uscate pe care le-am reperat în parc, însă anul acesta, pe parcursul unei săptămâni, vom sculpta doar 6», a explicat Gabriel Rizea.

Teme asemănătoare și amploare internațională, la edițiile viitoare

Artistul apreciază că participanții invitați la rezidența culturală dedicată amenajării urbane „Story Wood Cut” sunt unii dintre cei mai buni sculptori cu drujba din țară și că tema propusă de organizatori este una ofertantă pentru ei. „Sigur că am discutat cu toții și că pornim la lucru cu anumite idei, însă ne vom adapta la fața locului, pentru că nu putem ști în ce stare sunt trunchiurile de arbori, dacă se pretează pentru lucrarea pe care își propune fiecare să o realizeze”, a adăugat Gabriel Rizea, din ale cărui mâini se va întrupa… Bestia din basmul „Frumoasa și Bestia”.

Artistul craiovean mai spune că edițiile viitoare „Story Wood Cut” vor avea teme asemănătoare (povești cu tâlc, povești românești, desene animate etc.), astfel încât opera colectivă de artă din Parcul Tineretului să fie unitară. Tot pentru anii următori există și intenția ca tabăra de sculptură în lemn de la Craiova să capete amploare internațională.