Toţi mieii de Paşte vor fi crotaliaţi

0
395

Toţi mieii care vor ajunge în pieţele din Dolj, în perioada sărbătorilor de Paşte, trebuie să fie crotaliaţi. Autorităţile sanitar-veterinare au declarat că nici un crescător de animale nu va avea voie să scoată la vânzare mieii dacă nu au trecut înainte cu ei pe la medicul veterinar. Cel mai mare pericol este aşa-zisa carne fetală care provine de la animalele foarte tinere pe care ciobanii le sacrifică direct în ţarcuri. 

Autorităţile sanitar-veterinare din Dolj sunt extrem de vigilente cu crescătorii de animale care vor veni să vândă miei şi iezi în punctele de sacrificare. Potrivit conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare, fiecare cioban care intenţionează să iasă la vânzare cu oi pentru zilele de Paşte trebuie mai întâi să ajungă cu animalele la medicul veterinar din localitate care va face un consult sumar al exemplarelor ce urmează a fi sacrificate. ”Orice crescător este obligat prin lege ca, în termen de şase luni de la fătare, să meargă şi să cheme medicul veterinar. Acesta se deplasează în gospodăria omului şi aplică un crotaliu pe urechea mielului, luându-l în evidenţă. Acesta e un prim semn că animalul e sănătos”, a explicat directorul DSV Dolj, Andrei Butaru.

Un medic veterinar va supraveghea sacrificarea

Mieii care vor ajunge în punctele de sacrificare vor fi verificaţi, în primul rând, dacă au sau nu aceste crotalii. Autorităţile sanitar-veterinare susţin că animalele care nu vor avea respectivii cercei nu vor fi admişi la vânzare. ”Cei care vor dori să cumpere miei vii vor avea la dispoziţie numai exemplare crotaliate. În fiecare târg, cu atât mai mult în cele care au şi un punct de sacrificare, se va afla câte un medic şi un asistent trimis de noi care vor face verificările de rigoare”, a precizat Andrei Butaru. După ce vor fi verificate crotaliul şi actele de producător, inspectorii sanitar-veterinari vor analiza apoi şi carnea, astfel încât ca să nu prezinte nici un pericol pentru sănătatea cumpărătorilor.

DSV Dolj a autorizat doar un punct de tăiere

Partea proastă este că, deocamdată, autorităţile din judeţ care deţin un târg în care intenţionează să îi primească pe crescătorii de miei nu se înghesuie cu solicitări către DVS Dolj. Conducerea instituţiei susţine că, până ieri, nu primise nici o cerere în acest sens din vreo localitate a Doljului. ”Ar fi trebuit ca să primim deja solicitările pentru desemnarea câte unui medic în punctele de vânzare şi sacrificare. De obicei, în funcţie de ce primim de la ei, facem şi noi programările aici. Dar în acest an, după cum se vede, nu este mare înghesuială”, a mai menţionat directorul DSV Dolj. Excepţie face SC Târguri şi Pieţe Craiova care a trimis cererea pentru desemnarea unei echipe formate dintr-un medic veterinar şi un asistent pentru perioada 30 aprilie – 4 mai, când este deschis punctul de sacrificare din piaţa Brestei.

Crescătorii evită să declare animalele

Întrucât crescătorii nu se grăbesc spre pieţe, autorităţile sanitar-veterinare susţin că nu pot să cunoască numărul mieilor care vor fi scoşi la vânzare. Directorul Andrei Butaru spune că, de obicei, ciobanii nu declară decât acei miei cu care intenţionează să vină pe piaţă, dar amână până în ultimul moment să meargă la medicul veterinar. ”Mielul poate să aibă câteva luni şi, totuşi, crescătorul să nu îl fi declarat la veterinar. Dacă se hotărăşte pe loc să îl vândă, atunci poate să cheme doctorul şi să îl crotalieze. Mai există şi varianta în care poate să-şi facă planuri să îi vândă pe toţi şi să-i crotalieze, iar apoi să renunţe să-i mai comercializeze”, spune Andrei Butaru. Din aceste motive, inspectorii sanitar-veterinari susţin că nu pot cunoaşte câţi miei şi iezi se vor găsi în pieţele din Craiova şi din Dolj.

Cât de periculoasă poate fi carnea de miel

Cert este un singur lucru: carnea de miel poate fi extrem de periculoasă dacă inspectorii sanitar-veterinari nu vor fi atenţi în punctele de sacrificare. Potrivit conducerii DSV Dolj, există trei situaţii riscante pentru contaminarea cărnii. În primul rând, măcelarii pot fi afectaţi de boli de piele purulente, care, prin atingere cu carnea, pot răspândi viruşii. ”Carnea poate fi purtătoarea unor parazitoze. Unii miei care se fată devreme sunt scoşi la păşune şi pot să facă o serie de parazitoze care sunt transmibile şi la om”, a explicat directorul Andrei Butaru. Se pare însă că una dintre cele mai periculoase şi des întâlnite situaţii este cea în care crescătorii scot pe tarabe miei foarte fragezi. Aşa-numita carne fetală provine de la animalele foarte tinere, care au până în 21 de zile, şi care, spun inspectorii sanitar-veterinari, este dirgraţioasă şi toxică, persoana care o consumă putându-se îmbolnăvi.