S-a rupt un baraj la Verbiţa, ABA Jiu a intervenit. De asemenea Instituţia Prefectului Dolj a luat act de cele întâmplate

0
975

În cursul zilei de azi, 17.03.2023, în jurul orei 11:00, Administraţia de Apă Bazinală Jiu a  fost informată, telefonic, de către șeful  Formației Desnățui, din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj, că s-a produs o breșă în corpul barajului  din comuna Verbița. S-a intervenit cu promptitudine, iar situaţia se află sub control. Instituţia Prefectului Dolj a fost informată despre cele întâmplate.

Breşa a condus la revărsarea apei din acumulare, provocând o viitură pe pârâul Baboia și inundarea terenurilor agricole situate în vecinătatea malului stâng, respectiv malului drept, pe o lăţime de aproximativ 700-800 m. Inițial , a fost inundat DJ 552 B Plenița- Verbița, după care apa s-a retras. “Menționam că Acumularea Verbița, cu folosință piscicolă, se află situată la aproximativ 12-13 km. amonte de Acumularea Cornu. Unda de viitură este în prezent la jumătatea distanței dintre cele două acumulări, urmând ca, în orele următoare să ajungă în Acumularea Cornu. Echipa Administrației Bazinale de Apă Jiu supraveghează (monitorizează) în continuare situația, urmând să atenueze viitura în Barajul Cornu. Vă aducem la cunoștință că Acumularea Verbița se află în administrarea U.A.T. Verbița și dată în concesiune către o societate  PISCICOLĂ. Barajul Verbița este amplasat în bazinul Hidrografic al fluviului Dunărea, pe cursul de apă necadastrat Valea Țăgăncii, care este afluent de dreapta al pârâului Baboia”, au precizat reprezentanţii ABA Jiu. ” Până în acest moment,  nu au fost înregistrate pagube materiale importante. Trei ha de pășune au fost inundate și , de asemenea, drumul județean DL 552 B PLENIȚA – VERBIȚA a fost acoperit de apă.  Tendința undei de viitură este de retragere și nu există pericol ca apa să ajungă la casele de locuit. Cea mai apropiată localitate, satul Cornu se află la 10 km de locul producerii incidentului. Prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, a luat legătura cu toate instituțiile abilitate să intervină de urgență în zonă pentru a evita orice pericol.  Conducerea ABA Jiu a dispus activarea Centrului Operativ pentru Situatii de Urgență ABA Jiu si SGA Dolj și a trimis o echipă în zonă pentru a interveni. La nivelul Primăriei Verbița nu a fost constituit Comitetul Local pentru Situații de Urgență. ”Evenimentul nedorit, prin cedarea barajului, s-a produs din cauze necunoscute. Volumul de apă deversat nu a produs pagube materiale cetățenilor comunei și nici infrastructurii DJ 552B, deoarece volumul de apă a fost preluat de albia pârâului Baboia, în cea mai mare parte, iar pe suprafețele de teren, de aproximativ 2,5-3 ha, pe care a băltit apa circa două ore, în urma retragerii acesteia , am constatat că nu s-au produs pagube. Aceasta este ceea ce constatat comisia de intervenție din cadrul Primăriei Verbița în urma deplasării la locul producerii evenimentului”, a  menţionat primarul comunei  Verbița”, se precizează în comunicatul Instituţiei Prefectului Dolj .