Criză politică în Franţa

0
3077

Executivul francez condus de premierul Elisabeth Borne a decis în cele din urmă să nu mai supună la vot controversatul proiect de reformă a pensiilor, activând articolul 49.3 din Constituţie care-i permite să treacă un proiect de lege fără ca acesta să fie supus la vot în Adunarea Naţională. Senatul votase deja favorabil. Elisabeth Borne s-a arătat şocată, într-o intervenţie televizată, de fluierăturile opoziţiei.

După ce Comisia paritară mixtă ajunsese miercuri la un compromis privind varianta finală a reformei pensiilor, a venit rândul aleşilor francezi să se exprime o ultimă dată asupra acestui controversat text care prevede, printre altele, mărirea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. În Senat, unde prima variantă fusese déjà votată favorabil sâmbăta trecută, textul de compromis a fost din nou votat fără probleme. Reamintim, senatorii de dreapta din partidul „Republicanii” sunt majoritari şi, în general, favorabili măsurilor prevăzute în proiectul de lege guvernamental. În Adunarea Naţională – Camera Deputaţiilor – unde textul urma să fie supus la vot în cursul după-amiezii, socotelile au fost mai complicate. Nebeneficiind decât de o majoritate relativă, partidul prezidenţial avea nevoie de aliaţi de circumstanţă, în cazul de faţă tot din opoziţia de dreapta. Deputaţii Republicani sunt însă mai puţin disciplinaţi decât colegii lor de partid din Senat şi o bună parte din ei era ostilă proiectul guvernamental. În ciuda mai multor reuniuni de urgenţă organizate în timpul zilei la Palatul Elysée, în jurul preşedintelui Emmanuel Macron, a prim-ministrei Elisabeth Borne şi a liderilor de partide, tabăra prezidenţială nu a reuşit să adune o majoritate favorabilă proiectului de lege. Aşa s-a ajuns deci, în urma unei şedinţe de guvern organizată de urgenţă, la declanşarea articlolul 49.3 din Constituţie, decizie luată de şeful statului, anunţată de şefa guvernului şi care permite adoptarea unui text fără vot.

Haosul a fost total. În momentul în care a fost invitată să ia cuvântul Elisabeth Borne, toată opoziţia din Parlament a început să huiduie, să urle şi să fluiere, deputaţii de stânga începând chiar să intoneze Marseieza – imnul naţional francez. După o suspendare de două minute a şedinţei pentru a calma spiritele, aleşii au revenit în hemiciclul dar opoziţia a fost la fel de virulentă. Pe lângă Marseieză, unii au început să scandeze «Demisia!» «Demisia!». Pe un fundal zgomotos şi tensionat, şefa guvernului a urcat până la urmă la tribună pentru a lua cuvântul câteva minute, fiind obligată să ridice vocea ca să se facă auzită. După ce a atacat direct toate opoziţiile – extrema stângă din Franţa nesupusă a fost acuzată că insultă şi obstrucţionează, dreapta din Republicanii că nu-şi menţine convingerile din trecut iar extrema dreaptă că tace cu subînţeles – Elisabeth Borne a anunţat că-şi angajează responsabilitatea echipei guvernamentale declanşând faimosul articol 49.3 din Constituţie.

Proiectul de reformă a pensiilor este deci considerat adoptat cu excepţia cazului în care o moţiune de cenzură contra guvernului este adoptată în următoarele zile. Opoziţiile au deci răgaz până vineri seara să depună eventuale moţiuni de cenzură. Comuniştii, Nupes – alianţa stângii şi a ecologiştilor – şi extrema dreaptă din Reuniunea naţională, prin vocea lui Marine Le Pen, şi-au anunţat déjà intenţiile de a depune, fiecare separat, câte o moţiune. Orice ar fi, ele vor fi supuse la vot cel mai probabil luni. O certitudine se profilează însă de pe acum, indiferent de rezultatul moţiunilor respective, şi anume că zilele lui Elisabeth Borne la Palatul Matignon sunt numărate.

Franţa nesupusă, partidul stângii radicale din parlament, a estimat prin vocea mai multor responsabili printre care François Ruffin că «prim-ministra Elisabeth Borne aparţine trecutului» iar «preşedintele Emmanuel Macron calcă în picioare democraţia». Jean-Luc Mélenchon, liderul mişcării, a estimat de partea sa că «asistăm la prăbuşirea minorităţii prezidenţiale». Liderul comuniştilor francezi Olivier Faure a denunţat şi el «o negare a democraţiei şi o umilinţă pentru Parlament». În schimb Eric Ciotti, liderul partidului conservator Republicanii, a precizat că grupul său nu va participa la nicio moţiune de cenzură ca să nu dea, spune el, «o lovitură fatală democraţiei şi instituţiilor noastre».

De partea sa, Laurent Berger, liderul sindicatlui reformist CFDT a anunţat «noi mobilizări» în stradă contra acestui proiect şi a denunţat «viciul democratic» reprezentat de felul în care a fost adoptată de parlament respectiva lege

În şedinţa de guvern organizată de urgenţă jurul preşedintelui în cursul zilei, Emmanuel Macron îşi justificase decizia de a folosi articolul 49.3 prin faptul că «există riscuri financiare prea mari» dacă nu se adoptă reforma pensiilor.