Comuna Cetate mizează pe proiectele în infrastructură

0
3873

Recunoscută îndeosebi pentru pitorescul oferit de Dunăre şi de efervescenţa Portului Cultural, un proiect al poetului Mircea Dinescu, comuna Cetate continuă să se dezvolte şi în planul infrastructurii. Fără a afecta originalitatea locului, autorităţile dezvoltă mai multe investiţii, care să îmbunătăţească viaţa comunităţii. Este vorba de străzi mai bune, de extinderea reţelei de canalizare şi apă sau de construirea unor noi unităţi de învăţământ. Speranţa este ca şi tinerii să rămână acasă, alături de familiile lor, iar localitatea să crească, de la an la an.

Pentru anul acesta, Primăria Cetate are în plan mai multe proiecte de dezvoltare locală, majoritatea fiind investiţii în infrastructură. Astfel, autorităţile îşi propun să extindă reţeaua de canalizare şi în satul Moreni, zona care nu a beneficiat, deocamdată, de această facilitate. De asemenea, tot anul acesta, se continuă şi cel de-al doilea tronson în satul Cetate, cel început în anii trecuţi, reuşindu-se la finalul acestor lucrări ca toată localitatea să fie conectată la reţeaua publică de canalizare. În paralel, se merge şi cu reţeaua de alimentare cu apă, care se extinde în satul Moreni. „Este foarte important ca toţi cetăţenii să beneficieze de apă şi canalizare, facilităţi care le dau ocazia localnicilor să-şi asigure confortul din locuinţe. Ne-am propus să ne concentrăm pe realizarea acestor două proiecte şi sperăm ca, în anul acesta, să reuşim finalizarea lor”, a declarat Fibia Florescu, viceprimarul comunei Cetate.

Mai multe străzi vor fi asfaltate

Un punct important pe agenda autorităţilor, în acest an, este modernizarea şi asfaltarea străzilor din localitate. Nu mai puţin de trei proiecte vizează acest lucru. Pe un prim proiect se află o lucrare de asfaltare pe o distanţă de 6 kilometri, fiind vorba de o completare, după ce anul trecut, alţi 6 kilometri de drum au fost asfaltaţi. „Este proiectul pe străzi cel mai avansat, ca şi procedură şi, în această primăvară, vom începe lucrările. Ne axăm mult şi pe celelalte proiecte de infrastructură, marea majoritate a lor fiind deja depuse. Aşteptăm să se materializeze, iar unele dintre ele vor fi demarate în următoarele săptămâni”, a precizat viceprimarul Fibia Florescu. Anul acesta, o atenţie deosebită se va acorda şi căilor de acces din extravilan, urmând să fie modernizaţi 10 kilometri de drum şi să fie construit un pod peste râul Drincea. Acesta va asigura accesul localnicilor către fâneţele şi pajiştile din apropiere. De asemenea, în cadrul unui proiect transfrontalier, implementat împreună cu vecinii bulgari, vor fi modernizate alte străzi, pe o distanţă totală de 6 kilometri.

Se va construi o grădiniţă cu program prelungit

O investiţie foarte utilă pentru comunitatea locală este construirea unui nou sediu de grădiniţă în satul Cetate. Spre deosebire de celelalte patru grădiniţe, existente deja în comună, aceasta va avea program prelungit, un mare avantaj pentru părinţii care lucrează şi nu au unde să-şi lasă copii până după-amiaza. De altfel, autorităţile au investit constant în educaţie şi cultură, un exemplu fiind şi Căminul Cultural din localitate. După modernizare, imobilul s-a transformat într-un mini-centru cultural, acolo desfăşurându-se toate activităţile artistice, organizate cu diverse ocazii de elevii şcolilor şi grădiniţelor. „Avem un Cămin Cultural cu care ne mândrim, pentru că a fost refăcut şi acum arată foarte bine. Găzduim tot felul de activităţi şi spectacole, am avut inclusiv trupe de teatru, care au fost invitate, şi copiii s-au bucurat foarte mult să asiste la aceste reprezentanţii artistice. Sala are 400 de locuri, o capacitate generoasă, şi cred că nu multe localităţi din judeţ beneficiază de astfel de facilităţi culturale ca acestea”, a mai spus viceprimarul localităţii Cetate. În incintă funcţionează şi biblioteca comunei, cu sală de lectură şi un fond de carte bogat şi divers.

Hora de Paşte, o tradiţie păstrată cu sfinţenie

Hora de Paşte este o tradiţie pe care autorităţile se străduiesc să o menţină în viaţă. În fiecare an, cu ocazia acestei sărbători, localnicii se strâng în trei puncte ale comunei, acolo unde se organizează horele de pomană, cum se spune din bătrâni. Mai exact, rudele celor dispăruţi la o vârstă fragedă se pregătesc de acasă cu coşuri din care nu lipsesc ouăle roşii, vinul şi cozonacul. Bucatele le împart celor care se prind în horă, considerându-se că este un gest care se face în amintirea rudelor decedate şi prietenilor. Dincolo însă de acest aspect, Hora de la Cetate este şi un prilej de sărbătoare pentru toţi cei care participă. Anul acesta, autorităţile plănuiesc să aducă o parte din Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” de la Craiova, pentru a da tonul petrecerii. „Ca întotdeauna, de Paşte, respectăm tradiţiile. Cetăţenii vor fi invitaţi să participe la cele trei hore, care se organizează în satul Cetate, la Fântâna Banului şi la Moreni. Va fi şi o ocazie pentru Ansamblul Folcloric Dunărea, al localităţii noastre, să îi bucure pe participanţi, cu jocurile şi cântecele populare”, a mai spus viceprimarul Fibia Florescu. Ansamblul local este format din elevi care învaţă la şcolile din comună, fiind coordonat de cadrele didactice Oana Uşurelu şi Iuliana Solomon.

Plaja se deschide după 15 iunie

În ultimii ani, plaja de la Cetate rivalizează cu cea a staţiunilor de la mare, păstrând, evident, proporţiile. Pe timpul verii, fâşia de nisip care se întinde de-a lungul Dunării este plină de oameni dornici să se bronzeze şi să se scalde în apă. Deşi mai sunt câteva luni bune până la vară, există deja planuri pentru amenajarea plajei. Ca şi anul trecut, vor fi instalate nu mai puţin de 100 de umbreluţe, confecţionate din stuful cules chiar din bălţile ce se găsesc pe raza comunei. Nisipul va fi curăţat de pietre şi gunoaie, va fi nivelat şi vor fi montate coşuri de gunoi. Sezonul de plajă la Dunăre va fi deschis în funcţie de vreme, după data de 15 iunie, atunci când şi elevii vor intra în vacanţa de vară. „Sunt foarte mulţi oameni care nu au posibilitatea să ajungă, vara, la mare şi atunci vin aici, la Cetate, unde plaja este foarte apreciată şi, în plin sezon, chiar aglomerată. Vin persoane din Craiova, din localităţi vecine care nu au acces la Dunăre, chiar şi din judeţul Mehedinţi, de la Salcia şi Gârla Mare. Atmosfera este chiar frumoasă”, a mai spus viceprimarul comunei Cetate, Fabia Florescu.

RADU ILICEANU şi LAURA MOŢÎRLICHE