RAT Craiova este societatea care a fost desemnată de Primărie să ridice maşinile parcate neregulamentar. Înainte de a începe ridicările însă, municipalitatea trebuie să îi mai pună la dispoziţie operatorului SC RAT Craiova SRL şi tarifele pe care le va percepe proprietarilor de maşini pentru ridicare, transport şi depozitare.
Poliţia Locală Craiova nu a mai ridicat nici o maşină, deşi era parcată neregulamentar, din mai 2015. Considerându-se că legea după care se ghidau nu acoperea toate aspectele, acţiunea a fost oprită la nivel naţional. La sfârşitul lui 2016, s-a venit cu o nouă hotărâre de guvern care a reglementat mai bine modul cum trebuie să fie ridicate maşinile. Câştigul a fost că s-au indicat precis situaţiile (şase la număr) în care o maşină poate fi considerată că este parcată neregulamentar şi astfel ridicată.
Regulamentul, în consultare publică
La începutul acestei luni, Primăria Craiova a făcut şi următorul pas. Autorităţile locale au desemnat o comisie, alcătuită din funcţionari publici, care a hotărât cine şi cum se face această activitate. Potrivit regulamentului local, care a fost postat şi pe site-ul primăriei pentru a fi consultat de craioveni, cei care constată că o maşină este parcată neregulamentar sunt agenţii constatatori din partea Poliţiei Municipiului Craiova – Biroul Rutier sau poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Craiova – Serviciul Circulaţie.
Acţiunea va fi delegată către SC RAT Craiova
Regulamentul spune că poliţiştii, rutieri sau locali, sunt cei care emit dispoziţia de ridicare. Până aici nu este nimic nou, procedându-se asemănător şi în anii trecuţi. Ridicarea efectivă a vehiculelor este considerată, prin noile prevederi, un serviciu public şi s-a recomandat autorităţilor locale să îşi desemneze un operator care să facă acest lucru. Comisia Primăriei Craiova a stabilit, prin urmare, că SC RAT Craiova SRL este operatorul potrivit şi urmează a delega acestei societăţi activitatea de ridicare, transport şi depozitate a autovehiculelor staţionate sau parcate neregulamentar pe domeniul public sau pe domeniul privat al municipiului.
Argumentele municipalităţii
Autorităţile locale spun că SC RAT Craiova SRL a fost aleasă pentru a face ridicarea maşinilor din mai multe motive. Pe de o parte, societatea de transport dispune de „resurse umane suficiente şi calificate”, precum şi de mijloacele tehnice necesare, ţinând cont de faptul că legea obligă autorităţile ca ridicarea maşinilor să se facă numai cu echipaje adecvate astfel încât să nu fie avariate maşinile proprietarilor. Totodată, autorităţile spun că RAT Craiova deţine şi spaţii adecvate de depozitare şi buget suficient pentru acoperirea cheltuielilor cu personalul care va fi implicat în această acţiune. un alt avantaj ar fi şi acela că Primăria Craiova deţine controlul în această societate de transport.
Se aşteaptă tarifele
Regulamentul de ridicare a maşinilor a fost depus de municipalitate pe site pentru a fi consultat de cetăţeni, fiind nevoie ca, în faza următoare, să fie supus votului consilierilor municipali. Tot aleşii locali urmează să adopte, în perioada următoare, şi tarifele pe care operatorul de ridicări, în speţă RAT Craiova, îl va percepe proprietarilor de maşini. În regulament se spune că, dacă în timpul ridicării maşinii, apare proprietarul la faţa locului, atunci se întrerupe acţiunea de ridicare, acesta îşi recuperează maşina, însă înainte trebuie să achite costurile cu ridicarea. Transoportul şi depozitarea – care se calculează la 24 de ore – se vor achita de proprietar operatorului după ce îşi recuperează maşina.