Redescoperă istoria antică şi medievală în noua expoziţie permanentă a Muzeului Olteniei!

0
529

De mâine, 18 martie, Muzeul Olteniei şi Consiliul Judeţean Dolj vă invită să vizitaţi noua expoziţie, „Redescoperă Istoria”, realizată în sălile aflate la parterul Secţiei de Istorie-Arheologie, din strada „Madona Dudu” nr. 14. Expoziţia reprezintă un periplu spectaculos în trecutul Olteniei, realizat prin combinaţia de butaforie muzeală cu piesele de patrimoniu cultural. Între acestea se regăsesc şi cele din Tezaurul muzeului – podoabe şi monede medievale aduse în faţa publicului vizitator, în expunere permanentă, pentru prima oară în istoria de peste 100 de ani a instituţiei. Expoziţia va putea fi vizitată săptămânal, de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00. Preţurile biletelor vor fi cele practicate în mod obişnuit de muzeu: 5 lei pentru adulţi şi 2,5 lei pentru elevi, studenţi, pensionari.

„Un nou discurs muzeistic, care se ridică la standarde europene”

Aşa cum s-a urmărit şi prin realizarea expoziţiei permanente de la Secţia de Știinţele Naturii, noua expunere de la Secţia de Istorie-Arheologie urmăreşte acelaşi concept, de interactivitate cu vizitatorii, tematica vizată fiind aici Antichitatea şi Evul Mediu din Oltenia. „Combinaţia de butaforie muzeală, adecvată să redea cât mai fidel atmosfera epocilor istorice prezentate, cu expunerea propriu-zisă a pieselor de patrimoniu cultural naţional este noul trend agreat de publicul interesat de actul cultural muzeal”, precizează muzeografii.

„Investiţia realizată de Consiliul Judeţean Dolj, în cursul anului 2015, pentru realizarea acestei expoziţii, aduce pentru prima dată în faţa publicului un nou discurs muzeistic care se ridică, cu adevărat, la standarde europene. Această expoziţie se înscrie într-un program mai amplu de valorificare a pieselor deosebite care există în patrimoniul Muzeului Olteniei, iar publicul craiovean şi nu numai este aşteptat să ni se alăture din nou în acest deosebit demers începând cu luna martie 2016”, a declarat Florin Ridiche, managerul muzeului.

Reconstituiri de locuinţe şi cetăţi tipice epocii dacilor

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, expoziţia „Redescoperă Istoria” reprezintă un periplu în trecutul Olteniei începând cu cunoaşterea obiceiurilor, credinţelor şi a societăţii dacice, exemplificată prin reconstituiri de locuinţe şi cetăţi tipice epocii dacilor, continuând cu prezentarea fabuloasei civilizaţii romane cu toate avantajele oferite de aceasta propriilor cetăţeni. Publicul va avea posibilitatea să vadă cum a apărut creştinismul admirând detaliile arhitectonice ale unei basilici paleocreştine.

«Evul Mediu Întunecat ilustrează decadenţa civilizaţiei în perioada secolelor VI–XIII în urma prăbuşirii Imperiului Roman şi a epocii migraţiilor. Haosul perioadei respective este sugerat printr-un labirint conturat de ruine de ziduri, unde vom întâlni ostrogoţi, vizigoţi, slavi, proto-bulgari, cumani şi tătari. Pătrundem apoi în galeria domnilor şi domniţelor valahe, redaţi prin portretele lor votive din perioada secolelor XIV-XVI. Este prezentată genealogia boierilor Craioveşti şi legăturile lor cu dinastia domnitoare a Basarabilor, dar şi cu familia Buzeştilor de care este legată epopeea lui Mihai Viteazul. Un punct de atracţie în cadrul expoziţiei „Redescoperă Istoria” este spaţiul în care va fi sugerată confruntarea de-a lungul Evului Mediu a armatelor creştine cu cele otomane. Sunt etalate costumaţia şi armamentul din perioada secolelor XIV-XVIII», se mai precizează în comunicat.

Sunt expuse şapte din cele mai valoroase tezaure din patrimoniul secţiei

În plus, pentru prima dată în istoria de peste 100 de ani a muzeului, s-a reuşit – datorită investiţiilor făcute de Consiliul Judeţean Dolj în anul 2015 – să fie adus în faţa publicului vizitator, în expunere permanentă, Tezaurul Muzeului Olteniei, cu podoabe şi monede medievale. În cadrul expoziţiei „Redescoperă Istoria” sunt expuse şapte din cele mai valoroase tezaure din patrimoniul Secţiei de Istorie-Arheologie: Dudaşul Schelei, Șuşiţa, Verbiţa, Șotânga, Afumaţi, Desa, Craiova.