Situaţie alarmantă la Craiova, unde în ultimele săptămâni nu mai puţin de 1.000 de persoane s-au îmbolnăvit de rubeolă. Boala s-a răspândit cu repeziciune, medicii confirmând deja că în judeţul Dolj, ca de altfel în mai multe zone ale ţării, se poate vorbi de o evoluţie epidemică. Focare de rubeolă au fost identificate cu precădere în liceele şi şcolile din Craiova, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj precizând că liceeni şi studenţii au avut cel mai mult de suferit.
Chiar dacă primele îmbolnăviri cu rubeolă au fost înregistrate la Craiova încă din luna decembrie a anului trecut, o adevărată explozie a numărului de cazuri a avut loc în ultimele săptămâni. Per total, de la sfârşitul lui 2011 şi până în prezent, au fost diagnosticaţi cu rubeolă peste 1.000 de tineri craioveni, boala fiind mai răspândită în rândul liceenilor. În aceste condiţii, şi numărul elevilor care absenteză din motive medicale de la şcoală, din cauza rubeolei, a crescut destul de mult în ultima perioadă. Pentru a împiedica, atât cât se poate, răspândirea bolii s-a luat hotărârea ca de diagnosticarea celor infectaţi cu afecţiunea contagioasă să se ocupe medicii şcolari, dar şi medicii de familie. Tocmai din acest motiv, în fiecare clasă se face triaj epidemiologic, iar elevii depistaţi cu rubeolă sunt trimişi imediat acasă pentru a nu transmite rubeola. Printre cei care s-au îmbolnăvit figurează însă şi studenţi şi salariaţi, nevaccinaţi împotriva rubeolei.
Peste 1.000 de cazuri depistate de medici
În judeţul Dolj, un număr mai mare de îmbolnăviri s-a înregistrat în Craiova, cele câteva cazuri izolate din mediul rural având ca sursă tot mediul urban. Mai exact, este vorba de elevi care fac naveta spre liceele craiovene şi au contractat boala de la colegii de clasă. Medicii spun că, până acum, în majoritatea cazurilor nu s-au constatat complicaţii ale bolii, ci mai degrabă forme uşoare care au necesitat doar tratamentul clasic, ce presupune izolarea la domiciliu şi consumul de lichide. „În intervalul 15 decembrie 2011 – 15 martie 2012 au fost raportate la Direcţia de Sănătate Publică Dolj aproximativ 1.000 de cazuri posibile de rubeolă. Dintre acestea, aproximativ 21% au fost confirmate cu laboratorul de Institutul Naţional Cantacuzino – circa 200 cazuri, iar 75% au fost confirmate prin link epidemiologic – circa 700 cazuri. În plus, 4% din cazurile suspecte s-au infirmat”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Din păcate, soluţii de contracarare a bolii nu prea există. De bază rămân repausul la domiciliu şi consumul de lichide. La fel de important este ca, la primele simptome ale bolii, cei afectaţi să se prezinte imediat la medicul de familie sau cel şcolar pentru a reduce riscurile de transmitere a bolii, aceasta fiind uşor de contactat pe calea aerului şi de cei din jurul pacientului.
Rubeola, mai periculoasă pentru femeile însărcinate
O problemă o reprezintă contractarea virusului rubeolic de către femeile gravide în primul trimestru de sarcină, din cauza riscului de infecţie a fătului, care se soldează cu malformaţii diverse, avort şi în cel mai rău caz chiar cu deces. Până în acest moment în Craiova au fost suspecte de rubeolă 12 gravide, însă boala s-a confirmat într-un singur caz, femeia însărcinată fiind sub supravegherea medicilor.
Printre măsurile luate de medici în focar se numără depistarea cât mai rapidă a bolnavilor, izolarea lor la domiciliu până la dispariţia febrei şi a erupţiei sau, în caz de complicaţii, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova. La fel de importantă este supravegherea contacţilor prin triaj epidemiologic zilnic şi vaccinarea contacţilor receptivi în primele zile după contactul cu un caz de rubeolă. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii, specialiştii recomandă o alimentaţie corespunzătoare, evitarea expunerii la frig, a surmenajului fizic şi intelectual, fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun şi evitarea vizitării bolnavilor.
În privinţa semnelor de boală, de obicei, simptomele sunt cele ale unei răceli cu tuse, febră, dureri în gât şi stare de oboseală generală. Petele pe piele apar, de obicei, pe faţă şi se răspândesc rapid pe întreg corpul. Aceste pete mici, roşii, de pe piele provoacă mâncărimi, însă senzaţia dispare după aproximativ trei zile.