Elevul Emanuel Vârdol, de patru ori la Olimpiada Naţională de Religie

0
502

Emanuel Vârdol este elev în clasa a XII-a la Liceul “Elena Cuza” din Craiova şi de la vârstă fragedă a făcut pasiune pentru religie. Nu a urmat liceul, la o clasă de teologie, dar a continuat studiul şi are performanţe la această disciplină. Astfel că, până acum are trei premii la Olimpiada Naţională şi se pregăteşte pentru ediţia din acest an care se va derula în perioada 1-5 aprilie, la Oradea.

Emanuel Vârdol

Calificarea la faza naţională din acest an a fost obţinută de elevul Emanuel Vârdol cu nota 9.20 de la olimpiada judeţeană derulată la Liceul „Henri Coandă” din Craiova. Acum se pregăteşte intens pentru a obţine premiul I. Emanuel este din comuna Giuvărăşti – Olt. Nu provine dintr-o familie de preoţi, dar acest lucru nu l-a împiedicat să se apropie de biserică, de Dumnezeu. Se gândeşte mereu că moşteneşte o aptitudine a bunicului. “Bunicul meu era ca un părinte al familiei şi el ne-a insuflat această dragoste pentru cele sfinte, atât mie, cât şi părinţilor”,  mărturiseşte Emanuel. Când a plecat din satul său natal pentru a studia în Craiova, la Colegiul Naţional “Elena Cuza”, Emanuel spune că s-a apropiat şi mai mult de biserică şi a început să aprofundeze Religia. “Cred ca a fost aşa poate şi pentru că eram departe de părinţi, iar Religia este, în viziunea ei practică, spirituală, un remediu bun, o liniştire. Asta ca prim element”, povesteşte liceanul. Astfel că, de la lectura unor noţiuni generale de teologie până la participarea la concursuri de profil nu a trecut mult timp. În primul său an de studiat în Craiova, tânărul venit din Olt se înscria pentru prima dată la Olimpiada de Religie. A trecut de faza locală, de cea judeţeană şi a ajuns să concureze cu tineri din toată ţara, la această materie.

Va continua studiile la Teologie

Pentru a face performanţă, elevul mărturiseşte că, în ciuda este nevoie de multă lectură de specialitate, deloc facilă. “Să ajungi la faza naţională, la o olimpiadă, necesită foarte multe cunoştinţe, trebuie să citeşti mult. Nu sunt suficiente noţiunile de bază, pentru că în competiţie sunt geniile fiecărei regiuni”, explică liceanul. Nu se sfieşte să vorbească despre teologie, despre credinţă, dar ezită de fiecare dată să amintească despre reuşitele sale, “Nu vreau să mă mândresc. Toate aceste olimpiade vreau să le păstrez ca pe nişte experienţe de viaţă”, explică Emanuel. Spune că orice persoană trebuie să cunoască elemente de bază despre teologie şi, la fel de bine, să le pună în practică. “Sunt lucruri care mi se par fundamentale, ca de exemplu, toată lumea trebuie să ştie care este scopul vieţii creştine. Creştinul trebuie să fie un teolog al său, adică să cunoască, să afle, să întrebe, pentru a-şi crea o viaţă după principiile creştineşti, să aplice ceea ce învaţă“, este de părere Emanuel. Aflat în ultimul an de liceu, elevul trebuie să decidă ce studii va urma în continuare. Performanţele obţinute la Religie îl înclină acum spre facultatea de specialitate. Îşi doreşte să continue să-şi cultive pasiunea şi se gândeşte să aleagă între a fii preot sau profesor de religie pentru a transmite mai departe ceea ce a învăţat el.