Reintroducerea sindicaliştilor în comisiile de evaluare a cadrelor didactice, văzută bine de reprezentanţii acestora

0
538
Reprezentanții sindicatelor din școli sunt învestiți, prin ordin al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, să stabilească indicatorii de performanță din cadrul fișelor de evaluare și autoevaluare pentru cadrele didactice și personalul didactic auxiliar. Decizia a apărut miercuri în Monitorul Oficial. În acest sens, am vorbit cu preşedintele unui sindicat din învăţământul preuniversitar doljean, Uniunea Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj, afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care ne-a dat mai multe detalii.

Concret, ordinul 3.189 din 27 ianuarie 2021 aduce schimbări în metodologia de evaluare anuală a activității personalului didactic. Cea mai importantă este introducerea a „câte un reprezentant al fiecărei organizații sindicale afiliate la federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ” într-o poziție cheie pentru evaluarea profesorilor. Mai exact, modificarea este următoarea: „Art 2, alin (5) Indicatorii de performanță din cadrul afișelor de autoevaluare/evaluare pentru toate cadrele didactice și pentru personalul didactic auxiliar se stabilesc de către directorul și directorul adjunct al fiecărei unități instituții de învățământ, împreună cu responsabilul coordonatorul comisiei pentru curriculum sau al compartimentului funcțional și câte un reprezentant al fiecărei organizații sindicale afiliate la federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ, care au membrii în unitatea de învățământ, cu respectarea domeniilor și criteriilor din fișele cadru”. În ordinul inițial, nr 6.143/2011 forma acestui articol era: „Indicatorii de performanță din cadrul fișelor de autoevaluare/evaluare pentru toate cadrele didactice și didactice auxiliare se stabilesc de către directorul și directorul adjunct al fiecărei unități/instituții de învățământ, împreună cu responsabilii/coordonatorii comisiilor metodice sau al compartimentelor funcționale, cu respectarea domeniilor și criteriilor din fișele cadru”. Ordinul de ministru al Educației mai prevede și înființarea unei noi comisii în școală. Este vorba despre comisia de evaluare a activității cadrelor didactice, care are un caracter temporar. Este formată din cadre didactice care nu fac parte din Consiliul de administrație al școlii. „Art 5Evaluarea activității cadrelor didactice se realizează la nivelul unității instituției de învățământ de către o comisie de evaluare cu caracter temporar, stabilită din cadre didactice care nu fac parte din Consiliul de administrație, la propunerea Consiliului profesoral, cu aprobarea Consiliului de Administrație uită ție instituției de învățământ. Componența și numărul de membri ai comisiei se stabilesc prin procedură proprie, în funcție de particularitățile unității instituției de învățământ, și este condusă de un responsabil. Comisia se constituie prin decizia directorului unității instituției de învățământ până la data începerii activității de evaluare.

Bogdan Manea, preşedintele USII Dolj: “Cred că va rezulta o fişă de evaluare destul de bună”

Bogdan Manea, preşedintele USII Dolj, crede că soluţia adoptată este una bună. “Nu e neapărat o noutate, practic se reintroduce această prevedere, prin care reprezentanţii sindicatelor fac parte din comisiile de evaluare. Iată că patronatele, în speţă Ministerul Educaţiei şi Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT), şi sindicatele s-au aşezat la masa negocierilor şi a ieşit un lucru bun, aşa considerăm noi. Cred că va rezulta o fişă de evaluare destul de bună, în condiţiile actuale. În altă ordine de idei, aseară a avut loc o şedinţă a Comisiei de Dialog Social , la Ministerul Finanţelor. A  reieşit un buget de austeritate, pentru Educaţie, de 31,16 miliarde de lei, din care cca. 28,5 miliarde de lei sunt alocaţi direct de la minister, restul venind de la UAT-uri . FSLI a atras atenţia că România este codaşă la fondurile alocate învăţământului, fiind ţări din Africa în care bugetul alocat educaţiei, din PIB, este mai mare decât al nostru “, a precizat Bogdan Manea.