Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Noul slogan în PE este să fim cât mai ambițioși!

0
519
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a avut ieri un dialog interesant, în format online, despre taxonomie, în cadrul dezbaterii organizată de platforma România Durabilă.
Deputatul european a vrut să explice ce înseamnă conceptul de taxonomie, pentru că a observat chiar la această dezbatere că este neclar chiar și pentru cei care lucrează cu el.
“Taxonomia este un mod de a decide criterii prin care o activitate economică este clasificată ca fiind sustenabilă sau nu. Concret, aceste criterii arată dacă o activitate economică contribuie substanțial la lupta împotriva schimbărilor climatice sau nu, precum și dacă un domeniu de activitate se adaptează sau nu la această luptă.Dar, și asta este foarte important, aceste criterii nu interzic și nici nu blochează accesul la finanțare”, susţine Marian Jean Marinescu, pe pagina sa de facebook.
Eurodeputatul român mai spune că este adevărat că orice companie care începe un proiect nou trebuie să anunțe transparent ce criterii îndeplinește proiectul său, în contextul țintelor de mediu stabilite prin Pactul Ecologic. Însă nu este vorba despre blocarea accesului la finanțare, chiar dacă apar condiționalități noi și aprobarea finanțărilor va fi mai dificilă. “Cât despre Pactul_Ecologic, am precizat că pentru moment acesta este doar o comunicare din partea Comisiei Europene, în care sunt stabilite ținte de mediu și încă nu putem vorbi despre o legislație în domeniu. Când dosarele legislative vor ajunge în Parlamentul European lucrurile vor fi diferite. Pentru că acum este foarte ușor să decidem tot felul de ținte de mediu cu multă ambiție. Noul slogan în PE este să fim cât mai ambițioși! Însă atunci când vom începe să lucrăm pe dosarele legislative nu va mai fi la fel de ușor pentru un membru al PE să-și anunțe alegătorii că a votat ținte de 60-70% însă a votat și tăierea a 1000 de locuri de muncă.
Vreau să fiu clar înțeles. Trebuie să facem ceva pentru a combate schimbările climatice. Însă trebuie să putem să facem acest lucru păstrând echilibrul între protejarea mediului și protejarea locurilor de muncă”, a subliniat Marinescu.
Deputatul european a dat ;i un exemplu, pentru a clarifica lucrurile. “Pentru că sunt coordonatorul PPE pentru politica de transport am realizat un document de poziție în care am precizat ce considerăm noi că trebuie făcut, în mod realist, pentru a atinge țintele de mediu în transport. Am lucrat la câte o foaie de parcurs pentru fiecare tip de transport în parte (rutier, maritim, aerian, feroviar), cu măsuri concrete la care am ajuns în urma unor dialoguri constante cu industria din domeniu. Pentru a putea păstra echilibrul între protejarea mediului și protejarea locurilor de muncă este obligatoriu să ascultăm industria din fiecare domeniu pentru a afla ce poate să facă”, a precizat Marian Jean Marinescu.