APIA a programat, la minut, fermierii din Moţăţei

0
852

Cu 12.077 de hectare de teren agricol pe raza sa, din care arabil 11.804 ha, comuna Moţăţei este una dintre cele mai productive localităţi în zarzavat. Munca în solarii este anevoioasă, cu un câştig riscant, dar fără de care localnicii nu pot strânge banii necesari traiului de zi cu zi. Locuinţe solide, curţi largi şi bine îngrijite, străzi asfaltate sunt doar câteva din semnele vizibile că, aici, se menţină vie speranţa de mai bine, în pofida unei natalităţi din ce în ce mai scăzute, ca de altfel în majoritatea localităţilor din judeţ. Autorităţile, pentru a veni în sprijinul gospodarilor, au afişat la sediul Primăriei listele cu fermierii invitaţi la APIA pentru a depune cererile de sprijin aferent anului în curs.

PAGINA UNUEste una dintre cele mai mari şi mai bogate localităţi din Dolj, a cărei modernizare continuă din anul 2000, de când la conducerea primăriei Moţăţei a venit inginerul agronom, Constantin Enea. Canalizare, apă potabilă, drumuri reabilitate au fost în ritm alert efectuate, ceea ce a făcut ca alegerile locale să nu fie o surpriză pentru nimeni şi să se meargă pe continuitate.

Punerile în posesie au încurcat lucrurile

Cum era şi firesc, actele de punere în posesie, date în urmă cu mulţi ani, nu s-au mai dovedit la fel de riguroase precum o probează verificările recente ale APIA. „Avem 600 de dosare cu suprapuneri de terenuri. Au venit cei de la APIA şi ne asigură că, până la 1 martie 2017, se vor rezolva aceste situaţii. Va trebui ca noi să le dăm oamenilor adeverinţe cu ce a cultivat fiecare”, ne-a precizat ing. Constatin Enea, primarul comunei Moţăţei.

         motatei primar enea Marea majoritate a localnicilor trăieşte din cultivarea legumelor, în special a verzei. De la varza de tunel, cum i se spune pe aceste meleaguri, la varza de câmp, cei din Moţăţei sunt trup şi suflet dedicaţi acestei legume. Şi, să plantezi manual mii de fire în fiecare an, nu este deloc prea confortabil. Iar, dacă nu reuşeşti să ieşi pe piaţă mai devreme decât ceilalţi, rişti să intri în pagubă. „Trebuie să închiriem 15-20 de ari la intersecţia cu drumul european Calafat-Craiova, locul unde legumicultorii noştri sunt obişnuiţi să vină şi să-şi expună marfa. Aici vom amenaja piaţa de expunere a mărfii”, a mai menţionat primarul comunei Moţăţei.

Lipsa bugetului îngreunează activitatea

motatei (1)Munca în administraţia locală, mai ales într-o localitate cu venituri şi aşa mici din impozitele şi taxele locale, este în aceste zile foarte mult blocată. Cauza este una singură şi o tot vedem prezentată pe mediile de informare: întârzirea în adoptarea bugetului de stat. Întârziere care, potrivit primarului Constantin Enea, atrage cu sine mari neajunsuri pentru localnici. Proiectele de finanţare nu pot fi iniţiate şi altele nu pot fi duse la bun sfârşit. „Lucrăm la nivelul de avarie, de existenţă minimală dacă putem spune aşa a activităţii de administrare a localităţii. Sunt lucruri foarte serioase, cu care nu ar trebui să ne jucăm. Soarta oamenilor însemnă mult mai mult decât orice dispută politică. Cu cât bugetul de stat este mai repede aprobat, cu atât şi noi, unităţile adminsitrativ-teritoriale, putem să ne apucăm de treabă”, ne-a mai destăinuit primarul din comuna Moţăţei.

Natalitatea scăzută, un semnal de alarmă pentru toţi

motatei (2)La ultimul recensământ, cel din 2011, comuna Moţăţei avea 6.935 de persoane. Localitatea este compusă din trei sate: Moţăţei cu 5.403 locuitori, Dobridor cu 774 şi Moţăţei Gară cu 758. „În Dobridor şi Moţăţei Gară am desfiinţat şcolile, pentru că au scăzut sub numărul de 30 de elevi. De aceea i-am comasat la şcoala din Moţăţei. În anul 2000 avem aproximativ 1.000 de elevi. Acum am ajuns la 650 de elevi. Pot să vă spun că, anual, numărul şcolarilor se reduce cu circa 60. Este o situaţie foarte delicată, pe un trend tot mai descendent, ce se manifestă, după cum vedem bine, în mai toate localităţile” a punctat Constantin Enea.

5% din populaţie primeşte ajutor social

Numărul destul de scăzut al celor care beneficiază de ajutoare sociale, circa 350 de localnici, este justificat spune conducerea comunei prin faptul că oamenii au înţeles că, numai muncind pot să se integreze în comunitate, că fără un efort nu pot să ţină pasul cu ceilalţi.

motatei varzaÎn localitate, piaţa bunurilor de consum este împărţită între peste 40 de magazine de profil, dar şi un supermarket modern ce a ridicat ştacheta calităţii produselor de consum. Încet, cu paşi uneori mai mici, şi aici în Moţăţei, modernitatea îşi face simţită prezenţa. Migrarea tinerilor spre ale oraşe sau chiar spre alte ţări a făcut ca şi implicarea autorităţilor locale să fie una mai activă. Vremea când puteai câştiga voturile fără să faci prea mare lucru pentru comunitate a cam apus. Oamenii vor angajamente respectate, vor ca lucrurile să se schimbe mai ales în ceea ce priveşte condiţiile de locuire. Sunt trebuinţe fireşti, cu care unii dintre cei din Moţăţei s-au obişnuit pe alte meleaguri şi, acum, le cer, pe bună dreptate, şi în localitatea lor de baştină.

La închiderea ediţiei aflăm printr-un comunicat de presă că preşedintele României a promulgat bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Este ceea ce le trebuie şi primarilor din Dolj pentru a-şi îndeplini cât mai repede angajamentele faţă de cetăţeni.