100 de ani de la naşterea rapsodului popular Ioana Gurgui

0
539

S-a născut în anul 1916. La şcoală s-a dus la 9 ani şi a făcut şapte clase. A rămas în sat, n-a plecat nicăieri din Bârca: agricultură şi gospodărie… A cântat de mică şi la bucurie şi la necaz, şi doine şi hore din bătrâni, deseori chiar la petrecerile satului. Ioana Gurgui s-a stins din viaţă cu ani în urmă, însă cei care au cunoscut-o nu i-au uitat nici azi cântecul… „Eu dac-aud un cântec nu pot să nu dau din picioare! Nu ştiu, am simţit eu dragul ăsta pentru cântec, şi-am avut cântece multe…”, îi mărturisea bătrâna prof. Dumitru Nicolae, referent în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu prilejul unei cercetări în teren.

Ioana Gurgui (foto Arhiva CJCPCT Dolj)

La împlinirea a 100 de ani de la naşterea sa, instituţia doljeană, în colaborare cu Grupul de Iniţiativă „Casa Bercenilor” din comuna doljeană Bârca, vor organiza vineri, 19 februarie, o manifestare omagială. Evenimentul se va desfăşura la Galeriile „Cromatic” din Craiova (strada „Alexandru Macedonski” nr. 28), începând cu ora 13.00.

O videoproiecţie din cadrul Festivalului „Rapsozi olteni” – conceput ca o replică viguroasă şi neiertătoare la poluarea îngrijorătoare a folclorului actual –, la care rapsodul popular Ioana Gurgui a participat în anul 1994, va deschide programul. Vor mai avea loc expoziţia culinară „Dolju-n bucate” – cu preparate tradiţionale pregătite de gospodăria Dana şi Gabi Mateescu din Bârca, o expoziţie de pictură cu lucrări realizate de elevii membri ai Cercului „Ghiţă Mitrăchiţă”, coordonat de Marina Cârjan şi Mihaela Vârtosu, şi un moment artistic susţinut de soliştii de muzică populară Maria Gavrilescu (Bârca), Letiţia Lungu şi Andrei Manea (Giurgiţa) şi de instrumentistul Dani Segărceanu (Giurgiţa).