Vernisaj la Biblioteca Județeană:  „Astăzi, totul trebuie să poarte numele de Eminescu”

0
637

Ajunsă la cea de-a doua ediție, expoziția de grafică, pictură și fotografie, intitulată „Eminesciana”, ce a avut loc miercuri, 15 ianuarie a.c, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, a marcat „Ziua Culturii Naționale” și împlinirea a 170 de ani de la naștera poetului național, Mihai Eminescu.

Moderatoarea evenimentului, criticul de artă Magda Buce Răduț, a afirmat că „toate cer intrare în lume”: „Astăzi, toate trebuie să poarte un nume. Astăzi, totul este în memoria lui Mihai Eminescu. Este ca un omagiu pentru cultura românească.[…] Un singur citat voi avea din poezia „Criticilor mei” de Mihai Eminescu. <<Ca și flori în poarta vieții/ Bat la porțile gândirii,/ Toate cer intrare-n lume,/ Cer veșmintele vorbirii, >> ”,  a adaugat aceasta.

„Compozitorii s-au simțit complexați de această frumusețe pură și s-au atins cu grijă și delicatețe de versurile acestuia”

Seara a continuat cu două momente artistice susținute de Ada Apan – elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova și de Bogdan Olaru – student la Departamentul de Arte, Craiova – clasa de canto a conf.univ.dr.Emira Sebat.

Ivona Stănculeasa, profesor asociat la Universitatea din Craiova, a menționat că numele de Eminescu înseamnă foarte mult și că deseori se vorbește de muzicalitatea versului eminescian iar în mai multe rânduri „compozitorii s-au simțit complexați de această frumusețe pură și s-au atins cu grijă și delicatețe de versurile acestuia”.

Craioveni, poftiți în lumea artelor vizuale!

 Expoziția a reunit lucrări dedicate creației eminesciene, semnate de artiștii plastici și fotografi: Liana Ionescu, Nela Sălcianu, Ileana Scarlat, Lia Gașpar, Gabriela Rădulescu, Ana Maria Cristofir, Cosmin Stoian, Florin Grădinari, Albert Dobrin, Dan Scurtu, Bogdan Panait și Sorin Goanță.

”<<O pictură parfumată cu vibrări de albastru>>”, spune Marga Buce Răduț despre opera artistică semnată de Claudia Scarlat. „Toată poezia lui Eminescu inspiră un univers”,  a adăugat artista. Imediat ce a fost afișată, atenția oamenilor din sală s-a îndreptat către tabloul tinerei artiste ce a fost inspirată din versurile poeziei „Luceafărul” de Mihai Eminescu.

Unul dintre sculptorii foarte cunoscuți ai Craiovei, Emilian Popescu, a venit cu o lucrare mai veche, un portret din ghips patinat în bronz, regăsită și scoasă la lumină în cadrul expoziției, „Mă bucur să văd o expoziție amplă, o expoziție unde simt că fiecare a adus cele mai bune lucrări ale sale inspirate de versurile lui Mihai Eminescu. Trebuie să-l cinstim, să nu-l uităm și mai ales să-i îndemnăm pe cei mici să-l citească și mai ales să-l înțeleagă!”, a spus acesta.

Seara a fost încheiată de curatorul expoziției, Florin Grădinaru, care a invitat publicul să intre în contact cu artiștii prezenți la eveniment și să ia parte la discuții pe tema lucrărilor artistice aduse ca omagiu poetului național.

ANA MARIA PETOLESCU