Pictură de Marin Sorescu, într-o expoziţie deschisă la Bucureşti

0
877

Mai multe lucrări ale pictorului Marin Sorescu sunt reunite într-o expoziţie-eveniment deschisă încă din octombrie 2017 în Foaierul Media (aripa Intercontinental) al Teatrului Naţional Bucureşti, despre care Acad. Eugen Simion afirmă, în prefaţa catalogului editat cu acel prilej, că reprezintă „o explozie frumoasă şi gravă de inocenţă şi inteligentă afecţiune”. Alături pot fi văzute creaţiile din ultimii ani ale lui Viorel Mărginean – „Păsările curcubeu”.

„Atunci când pictez mă simt foarte bine. Pictura înseamnă o descătuşare, în timp ce poezia, proza sau critica înseamnă totuşi o veselie şi, ca veselie, presupun o anumită obligaţie. Deci pictura o fac de bunăvoie. Dar aş spune că pe toate le fac de bunăvoie. Nimeni nu ne obligă să fim nici scriitori, nici poeţi, nici dramaturgi, nici pictori. Trebuie să existe pornirea să lucrezi în sfera inefabilului…”, mărturisea poetul Marin Sorescu.

Într-un interviu acordat în anul 1991, în atelierul său din mansarda casei din Bucureşti, adăuga: «Scriitorul Marin Sorescu avea nevoie de pictorul Marin Sorescu pentru întregirea personalităţii sale. Încă din şcoala primară eram bun la desen. Mai târziu mi-am dat seama că această activitate îmi face foarte bine, pentru că mă relaxează, îmi ţine curiozitatea vie».

Marin Sorescu, care ar fi împlinit în februarie 82 de ani, a debutat în 1964, la 28 de ani, cu volumul de parodii „Singur printre poeţi”. A publicat, de-a lungul vieţii, 24 de volume în toate genurile literare – poezie, dramaturgie, proză, eseistică, traduceri – şi a lăsat în manuscris cincisprezece volume, poezie, eseu, jurnal şi roman. Peste 60 de cărţi apărute în străinătate au făcut din el unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori români pe mapamond.

Expoziţia de la Teatrul Naţional Bucureşti va putea fi vizitată până la sfârşitul acestei luni.