Deşi anunţaseră că de la începutul lunii viitoare niciun asigurat nu va mai beneficia de consultaţii şi reţete gratuite fără cardul de sănătate, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au revenit asupra acestei decizii.
Pentru o perioadă, de o lună sau două, se va merge în paralel cu cele două sisteme, până în momentul în care cardul de sănătate va ajunge la asiguraţi, iar sistemul va fi capabil să funcţioneze. Abia apoi autorităţile intenţionează să introducă cu titlu obligatoriu cardul. Între timp, CNAS poartă discuţii cu medicii de familie pentru ca aceştia să distribuie cardurile persoanelor care din diferite motive nu au primit sau nu vor primi cardul până la finalul lunii prin poştă.
Cei care refuză cardul de sănătate trebuie să prezinte adeverinţă de asigurat
O problemă rămâne şi cea legată de persoanele care refuză cardul de sănătate. Din datele autorităţilor, la nivel naţional sunt aproximativ două-trei mii de persoane în această situaţie. Pentru ei s-a găsit ca alternativă adeverinţa de asigurat, însă aceştia trebuie să se aştepte să fie puşi din nou pe drumuri de la CAS la medic şi aşa mai departe. Adeverinţa prin care se dovedeşte calitatea de asigurat este valabilă cât timp se plătesc asigurările de sănătate, atât la medicul de familie, dar şi al alt furnizor de servicii medicale. Potrivit CNAS, aproximativ 95% din populaţie a primit cardul.
Cardul naţional de sănătate se eliberează strict persoanelor asigurate care au peste 18 ani. În acelaşi timp, cardul de sănătate nu este necesar atunci când persoanele care nu îşi plătesc contribuţia la sănătate accesează serviciile de urgenţă, prin intermediul pachetului minim stabilit prin lege. În momentul în care va deveni obligatoriu, cardul de sănătate va fi unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale şi farmaceutice în sistemul asigurărilor de sănătate. Cardul va asigura accesul la servicii medicale şi farmaceutice decontate în sistem. Doar serviciile medicale de urgenţă vor mai fi oferite fără cardul de sănătate, deoarece aceste servicii se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.