Cei doi jucători ai Universităţii debutează cu naţionala Capului Verde contra Tunisiei, la Cupa Africii pe Naţiuni
În seara aceasta debutează cea de-a 30-a ediţie a Cupei Africii pe Naţiuni, în organizarea Guineei Ecuatoriale. Ţara din vestul Continentului Negru a mai găzduit turneul final în urmă cu doi ani, alături de vecina Gabon şi a primit şi actuala ediţie după ce Marocul a refuzat să o mai organizeze, din cauza virusului Ebola. Maghrebienii au şi fost scoşi automat din competiţie, iar Guineea Ecuatorială a înlocuit-o deşi în preliminarii fusese descalificată întrucât folosise un fotbalist care nu avea drept de joc. A fost pentru prima data când Sudanul de Sud a participat în faza preliminară. Pe lângă Maroc, lipseşte şi naţionala Egiptului, „faraonii” fiind pe locul 3 într-o grupă grea, cu Tunisia şi Senegal. Dar marea absentă este chiar campioana en-titre, selecţionata Nigeriei, „supervulturii” fiind devensaţi de Africa de Sud şi Congo. Mascota ediţiei actuale este veveriţa „Chuku Chuku”.
Gazdele deschid balul
Primele meciuri ale turneului sunt din grupa gazdei, Guineea Ecuatorială – Congo (ora 18) şi Burkina Faso – Gabon (ora 21). În lotul Guineei se află şi fostul fundaş de la Pandurii, Sipo, pe când congolezii, supranumiţi „dracii roşii”, îl au la dispoziţie pe atacantul lui CFR Cluj, Ferebory Dore. Pentru Burkina Faso (Armăsarii) evoluează fundaşul lui „U” Cluj, Narcisse Bambara, care-i are coechipieri pe mult mai celebri Pitroipa, Kabore, Bakary Kone sau fostul dinamovist Djakaridja Kone. Superstarul de la Dortmund, Pierre Emerick Aubameyang, evoluează în naţionala Gabonului (Panterele).
Kay şi Nuno Rocha vs Ben Youseff şi Hamza
Jucătorii Ştiinţei, fundaşul Kay (al treilea de jos) şi mijlocaşul Nuno Rocha (primul din stânga, jos), la fel ca stelistul Varela (primul din dreapta, jos), sunt în lotul convocat de lusitanul Rui Aguas, selecţionerul insulelor Capului Verde. Capul Verde (Rechinii albaştrii) debutează duminică seara, de la ora 21, împotriva naţionalei Tunisiei (Vulturii din Cartagina), pregătită de belgianul Leekens. Cel mai cunoscut capverdian este atacantul lui Lille, Ryan Mendes. Pentru Tunisia evoluează fostul vârf al Petrolului, Hamza Younes, acum la Ludogoreţ Razgrad, dar şi Ben Youseff de la Astra Giurgiu. Celălalt meci din grupa B este Zambia – Republica Democrată Congo, duminică, de la ora 18. Zambia (Chipolopolo – Gloanţele) s-a impus chiar în ediţia găzduită acum 2 ani de Guineea Ecuatorială şi Gabon. Mayuka de la Southampton este „glonţul” cel mai periculos, în timp ce la congolezi evoluează fostul „lup galben”, Jeremy Bokila, care face pereche în avanposturi cu Mbokani de la Dinamo Kiev.
Grupa C – grupa morţii
Cea mai puternică grupă este fără îndoială cea din care fac parte Ghana, Algeria, Africa de Sud şi Senegal. Ghanezii (Stelele Negre), pregătiţi de israelianul care a stat pe banca lui Chelsea în finala Ligii Campionilor, Avram Grant, îi au în lot pe fraţii Ayew, fiii lui Abedi Pele şi pe golgheterul din ţările arabe, comtroversatul Asamoah Gyan. Ca şi Ghana, Algeria (Războinicii Deşertului) a fost prezentă la Mondialul brazilian, dar acum este pregătită de un tehnician cu mare experienţă în Hexagon, Christian Goucouff şi pare principala favorită la titlu, alături de Coasta de Fildeş. Din lot nu lipsesc Soudani (Dinamo Zagreb), Slimani (Sporting), Belfodil (Parma), Bentaleb (Tottenham), Feghouli (Valencia), Ghoulam (Napoli), dar şi Brahimi de la Porto, desemnat recent revelaţia anului în Africa. Africa de Sud (Bafana Bafana) vine cu o nouă generaţie, care-şi propune şi calificarea la Mondialul din 2018, majoritatea jucătorilor evoluând în liga autohtonă, poate cea mai puternică din Africa. Senegalezii sau „Leii din Teranga” posedă o echipă foarte puternică, cu atacanţi de clasă precum M. Sow (Fener), Papis Demba Cisse (Newcastle) sau Dame N’Doye (Lokomotiv), ultimul fiind fratele excentricului mijlocaş de la ASA, Ousmane N’Doye.
Eto’o şi Drogba s-au retras
Din grupa D fac parte rivalele Camerun şi Coasta de Fildeş, care etalează formule redutabile, dar fără starurile ultimului deceniu, Samuel Eto’o şi Didier Drogba, retraşi de la loturile reprezentative. Şi fără jucătorul lui Chelsea naţionala „Elefanţilor” are o linie ofensivă incredibilă, cu Bony, proaspăta achiziţie a lui Man City, Kalou de la Hertha, Gervinho de la AS Roma, fostul atacant al CFR.ului, Lacina Traore, acum la Monaco şi Seydou Doumbia de la ŢSKA Moscova. Pe lângă aceştia sunt convocaţi fostul căpitan al lui Pandurii, Ousmane Viera, dar şi fraţii Kolo şi Yaya Toure. Ivorienii sunt pregătiţi de Herve Renard, cel care a cucerit trofeul acum 2 ani, cu Zambia. În naţionala „Leilor neîmblânziţi”, al cărei selecţioner este neamţul Volker Finke, evoluează jucători precum Choupo Moting (Schalke 04), M’Bia (Sevilla) sau N’Koulou (OM). Din grupa D face parte şi Mali (Vulturii), cu Seydou Keita de la Roma şi golgheterul campionatului belgian, Abdoulay Diaby de la Mouscron. Guinea pare a fi outsidera grupei, dar poate produce surprize. Chiar dacă nu are nume mari (poate doar fostul milanist Kevin Constant) majoritatea jucătorilor evoluează în Europa, în special în Hexagon.