Masterplanul de deşeuri, în linie dreaptă – Deşeuri îmbietoare pentru consilierii municipali

0
339

Toate gunoaiele din Dolj vor ajunge la Depozitul ecologic de la Craiova. Consilierii municipali mai trebuie să decidă astăzi dacă sunt de acord ca toate localităţile din judeţ, care sunt prinse în Masterplanul de deşeuri, să-şi aducă resturile menajere pe platforma de la Mofleni. Votul este previzibil ca fiind favorabil întrucât Craiova va beneficia şi ea de pe urma acestui proiect. 

Decizia pe care o vor lua astăzi consilierii municipali este pasul al doilea al demersului. În prima fază, odată cu demararea Masterplamului de deşeuri al judeţului, Consiliul Judeţean Dolj, care coordonează acest proiect, şi SC Eco Sud SRL Bucureşti, care administrează depozitul ecologic de la Mofleni, au încheiat un protocol prin care şi-au trasat fiecare câteva condiţii. În primul rând, autorităţile judeţene i-au pus în vedere administratorului că trebuie să preia toate gunoaiele care vor veni din localităţile care sunt incluse în proiect. SC Eco Sud este obligat, de asemenea, să fie pregătit pentru colectarea unei mari cantităţi de gunoi cu respectarea condiţiilor de mediu în vigoare.

Tariful pentru localităţi va fi negociat separat

Consilierii municipali sunt chemaţi astăzi să aprobe un nou act adiţional la contractul de asociere dintre Primăria Craiova şi SC Eco Sud. În acest document se precizează încă o dată că administratorul de la Mofleni trebuie să pună la dispoziţie platforma ecologică pentru toate localităţile care sunt înscrise în Masterplan. Pe lângă faptul că nu poate refuza preluarea gunoaielor de la operatorii din judeţ, SC Eco Sud va trebui să aplice un tarif de colectare a deşeurilor care să fie acelaşi pentru toate localităţile. În proiect, nu se precizează însă care va fi acest tarif, ci doar că valoarea lui va fi stabilită în urma unor negocieri viitoare. O altă obligaţie a SC Eco Sud SRL Bucureşti este să respecte indicatorii de performanţă la care s-a angajat prin contract.

O relaţie tumultoasă

Primăria Craiova se află deja la al cincilea act adiţional cu administratorul de la Mofleni. Înţelegerea a fost parafată în 2002, când Primăria Craiova, reprezentată atunci de primarul Vasile Bulucea, a făcut o asociere cu firma Systema Ecologic SRL din Bucureşti. Autorităţile au atribuit o parcelă de aproape 50 de hectare, la Mofleni, pentru construirea unui depozit ecologic, pentru o perioadă de 39 de ani. După construirea primei celule, titularul contractului s-a schimbat, iar administrarea platformei a fost preluată de SC Eco Sud SRL Craiova. Primăria Craiova nu a avut o relaţie bună cu această firmă, între autorităţi şi noul administrator iscându-se permanent discuţii pe seama tarifului perceput pentru colectarea gunoiului. Municipalitatea a încercat să rezilieze acest contract de asociere, dar acest lucru nu s-a mai putut pentru că platforma de la Craiova  a fost inclusă deja în reţeaua naţională a depozitelor ecologice.

Negocieri repetate

Tariful a fost şi continuă să fie mărul discordiei între Primăria Craiova şi Eco Sud. Iniţial, în 2002, s-a plecat de la un preţ de 17,85 de dolari pe tonă şi obligaţia pentru municipalitate de a asigura o cantitate de aproape 170.000 de tone de gunoi pe an. În 2007, după ce administrarea a revenit SC Eco Sud SRL, autorităţile au profitat de ocazie şi au cerut renegocierea tarifului. Societăţii i s-a pus în vedere că nu şi-a îndeplinit câteva obligaţii contractuale – cum ar fi amenajarea unui drum de acces către rampă şi acoperirea fostei rampe de gunoi de la Făcăi – şi a fost determinată să mai scadă din preţ. Tariful de colectare în depozit a fost coborât atunci la 14,16 dolari pe tonă. Dar nu a fost practicat mult timp, în 2008 SC Eco Sud solicitând o majorare. Codiţionând-o cu închiderea depozitului, aleşii locali au votat pentru aplicarea unui tarif de 21 de euro pe tonă, tarif care este în vigoare până astăzi.