Parlamentul a reacționat la acuzațiile recente prin modificări imediate și solicitări de măsuri pentru a elimina lacunele din normele de transparență existente

0
288

În urma dezbaterii de marți, Parlamentul a adoptat o rezoluție privind suspiciunile de corupție din partea Qatarului și necesitatea unei mai mari transparențe în instituțiile UE, cu 541 voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri.

Eurodeputații sunt consternați de acuzațiile recente potrivit cărora deputați, foști deputați și angajați PE sunt implicați în acte de corupție, spălare de bani și participare la un grup infracțional organizat și sprijină cooperarea deplină a Parlamentului cu ancheta în curs, constatând că sistemele interne nu au reușit să prevină corupția. De asemenea, ei denunță presupusele încercări de influențare din partea Qatarului, care constituie ingerințe străine grave în procesele democratice europene.

Suspendarea imediată a tuturor activităților legislative legate de Qatar

Ca măsură imediată, eurodeputații au decis să suspende toate activitățile privind dosarele legislative referitoare la Qatar, în special în ceea ce privește liberalizarea vizelor și acordul UE în domeniul aviației cu Qatarul, precum și vizitele planificate, până când lucrurile vor deveni mai clare. Aceștia solicită, de asemenea, ca legitimațiile de acces pentru reprezentanții intereselor Qatarului să fie suspendate până când anchetele judiciare vor oferi clarificări.

Reformarea normelor Parlamentului

Parlamentul este preocupat de potențialele conflicte de interese cauzate de „locurile de muncă secundare”, în special în cazul în care unii eurodeputați servesc în calitate de administratori, în consiliul de administrație sau în consiliile consultative sau în calitate de consultanți pentru bănci, companii multinaționale sau societăți cotate la bursă. Deputații sprijină un sistem de declarații de avere, la începutul și la sfârșitul fiecărui mandat. Aceste declarații ar putea fi accesibile numai autorităților relevante și ar fi verificate dacă există afirmații întemeiate.

De asemenea, aceștia se angajează să asigure o transparență deplină în ceea ce privește veniturile lor suplimentare și să interzică orice finanțare externă a eurodeputaților și a personalului grupurilor politice. Parlamentul va încerca să stabilească o interdicție la nivelul UE privind donațiile din țări terțe către deputați și partide politice și solicită Comisiei să pregătească o propunere în acest sens. O perioadă de „pauză profesională” ar trebui introdusă pentru sfârșitul mandatului unui deputat european, pentru a aborda fenomenul „ușilor rotative”, spun eurodeputații.

Eurodeputații doresc ca înregistrarea în Registrul de transparență al UE să fie obligatorie, ca domeniul său de aplicare să fie extins la reprezentanții țărilor terțe și foști eurodeputați, și ca informațiile furnizate să poată fi mai bine verificate prin consolidarea registrului. Pentru a aborda alte chestiuni conexe, aceștia doresc, de asemenea, să înființeze o comisie de anchetă în urma rezultatelor anchetelor și proceselor pentru a analiza cazurile de corupție și acțiunile ilicite ale țărilor terțe și o comisie specială pentru a identifica eventualele deficiențe ale normelor Parlamentului și pentru a face propuneri de reforme. În plus, un vicepreședinte al PE ar trebui însărcinat cu verificarea integrității și combaterea corupției și a ingerințelor străine.

Recunoscând că grupurile parlamentare de prietenie trebuie să fie reglementate și monitorizate în mod corespunzător pentru a-și putea continua activitatea, deputații cer chestorilor să pună în aplicare normele existente și să creeze un registru accesibil și actualizat. Aceștia solicită, de asemenea, ca informațiile privind „amprentele legislative” să fie divulgate pentru textele și amendamentele propuse.