Consiliul Județean Dolj a participat la evenimentul organizat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ocazionat de aprobarea de către Comisia Europeană a Programului Operațional Tranziție Justă (PTJ) în cadrul căruia Consiliul Județean Dolj, prin vicepreședinte Mihai Adrian Neaţu a semnat o declarație comună de colaborare pentru susținerea tranziției la neutralitatea climatică.
Județul Dolj este, alături de Gorj, unul dintre cele două centre ale producției de electricitate pe bază de combustibili fosili din România, tip de producție care urmează a fi eliminat gradual din structura de producție de electricitate a României până la sfârșitul anului 2030.
Rezultate preconizate ale implementării Programului:
• 1.825 locuri de muncă directe create în entitățile care beneficiază de sprijin;
• 998 întreprinderi care vor beneficia de sprijin în vederea diversificării economiei teritoriilor și creării de locuri de muncă de durabile și de calitate;
• 5.633 persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională pentru ocuparea locurilor de muncă într o economie cu emisii reduse;
• 57 ha de suprafețe care vor beneficia de acțiuni de decontaminare și reconversie;
• 4.000 de gospodării sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator;
• 50 MWh capacitate de producţie suplimentară din energii regenerabile.
“Începând cu luna ianuarie 2023, MIPE îşi propune să lanseze ghidurile în dezbatere publică, iar în luna aprilie să deschidă apelurile de proiecte. Primul apel va fi destinat investițiilor pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, fiind una dintre prioritățile Programului Tranziție Justă, pentru toate cele șase județe, cu o alocare totală de peste 700 milioane euro. În cadrul apelului se va acorda finanțare atât proiectelor între 200.000 și 2 milioane de euro, cât și proiectelor mai ambițioase cu o valoare cuprinsă între 2 și 5 milioane euro” : Mihai Neațu, vicepreședintele CJ Dolj.