Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, vine cu precizări în ceea ce priveşte Examenele Naţionale, dar cu nimic concret

0
237
La Ministerul Educaţiei, fiecare secretar de stat vine cu o declaraţie, iar nimeni nu mai înţelege nimic. Ultima îi aparţine lui Bogdan Cristescu şi se referă la elevii din cls. a V-a şi a IX, care vor susţine peste patru ani examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat, în forma actuală. “Orice decizie care va fi luată în privința examenelor naționale se va adresa elevilor care intră în acel ciclu după adoptarea legii”, a declarat Bogdan Cristescu, la Digi24, precizările fiind preluate de Edupedu.ro.

FOTO: Alfabetar

Conform declarației lui Bogdan Cristescu, elevii care în septembrie 2022 au intrat în clasele a V-a și a IX-a ar urma să susțină Evaluarea Națională și Bacalaureatul, peste 4 ani, adică în 2026, în forma actuală. „Decizia doamnei ministru și comunicarea a fost foarte clară – orice decizie care va fi luată în privința examenelor naționale se va adresa elevilor care intră în acel ciclu după adoptarea legii. Deci,  va fi timp pentru fiecare ca elementele de noutate să fie asimilate, înțelege toți elevii, profesorii și părinții să fie pregătiți pentru felul în care vor arăta acestea. Decizia de a amâna pentru luna ianuarie 2023 prezentarea proiectelor de legi ale Educației, consolidate după dezbaterea publică, a fost luată de ministrul Ligia Deca,  pentru a nu se suprapune cu perioada sărbătorilor și cu vacanța școlară. Proiectele de legi vor fi „puse în transparență” din nou. Acest lucru va însemna reluarea procesului de dezbatere publică. Dacă legile vor fi puse în transparență atunci când este decizia doamnei ministru, atunci vor fi în transparență, pentru că altfel am discuta despre lucruri separat sau punctual și este ideal ca toată abordarea să fie o abordare in integrum, pentru că tocmai tema fiind atât de importantă și de sensibilă pentru noi toți, eu cred că orice detaliu va conduce spre o întrebare de follow up”, a precizat Bogdan Cristescu. Acesta a mai completat: „Doamna ministru, de la preluarea funcției, a făcut o analiză a tuturor amendamentelor depuse și , așa cum știți, au fost foarte multe, au fost citite cu atenție, au fost grupate, integrate și este normal ca rezultatul să fie la dispoziția tuturor, într-o perioadă în care ne putem apleca cu toții poate cu mai multă atenție asupra lor”.