Citesc mai mult românii în pandemie?

0
1817

Putem spune că pandemia de Covid ne-a schimbat semnificativ viața din toate punctele de vedere. Sanitar suntem mereu îngrijorați și preocupași să nu ne îmbolnăvim, social ne-a obligat să ne restrângem mult contactele cu cei din jurul nostru și să migrăm spre spațiul virtual al internetului. În acest context nesigur se remarcă și o reîntoarcere a oamenilor la lucrurile simple, precum grădinăritul, creșterea animalelor sau chiar cititul clasic din cărți în format fizic.

Un studiu realizat în 2020 de una dintre cele mai active librării online referitor la acest subiect sublinează prin date obiective faptul că românii au cumpărat cu 27% mai multe cărți din categoria beletristică, față de aceeași perioadă din 2019. De asemenea, a crescut și valoarea medie a unei comenzi cu aproximativ 15% , ajungând la o valoare absolută de 100 lei. Marile centre urbanistice sunt cele de unde s-au comandat cele mai multe cărți: București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Brașov. În acest context. În egală măsură românii sunt interesați și de codurile promoționale Promocodius care îi ajută să economisească la orice achiziție de cărți pe care o fac. Pe acest site dedicat reducerilor puteți descoperi coduri promoționale Boookzone consistente care vor transforma experiența de achiziție într-una foarte satisfăcătoare pentru cumpărători.

Anul 2020 a redefinit procesul de achiziție care s-a deplasat tot mai mult în mediul online pentru a asigura condițiile siguranță impuse de pandemie. Astfel, potrivit Eurostat, în România asistăm la o dublare a comerțului electronic: aproape 45% din români cu vârsta între 16 și 74 ani au făcut achiziții în acest mod, alegând o gamă variată de produse. Cele mai cumpărate produse alese de români pentru a fi cumpărate online au fost: articolele de îmbrăcăminte, electronicele, telefoanele, produsele de îngrijire și produsele sanitare.

Această tendință se remarcă și pe piața librăriilor ce comercializează cărți. În condițiile dramatice de lockdown când un procent de 95% dintre librăriile fizice au fost închise, achiziția de cărți a migrat spre zona librăriilor online care a cunoscut o creștere semnificativă a vânzărilor. În anul 2020 această creștere a fost de 20-25% ceea ce reprezintă un salt spectaculos în contextul economic general. Această tendință a determinat librăriile să treacă în online pentru a supraviețui, dar și să-și dezvolte platforme de comerț electronic care să facă față cu succes acestei noi provocări. Chiar și politica editorială s-a modificat astfel încât să vină în ajutorul cititorilor și să răspundă cât mai bine nevoilor acestora. Astfel, editurile și-au concentrat eforturile spre:

  • Cărți de psihologie și de dezvoltare personală care să ofere informații și instrumente de sprijin pentru oameni pentru a face față unor condiții externe agresive și incerte provocate de pandemie;
  • Cărți de beletristică, mai ales din literatura străină, care te ajută să evadezi în alte timpuri și locuri.

Nu ne mai mirăm astfel că achiziția de cărți din mediul online este preferată de tot mai mulți români, deoarece avantajele oferte sunt multiple:

  • Platforme prietenoase și ușor de accesat;
  • Prețuri mult mai mici de achiziție, explicabil prin faptul că și costurile operaționale ale furnizorului sunt semnificativ reduse în acest format;
  • Oferte foarte bogate de la toate editurile de pe piață, datorită faptului că librăriile online pot depozita un număr mult mai mare de cărți în depozitele sale;
  • Posibilitate de a citi recenzii despre cărți ceea ce facilitează alegerea cărții respective;
  • Timp scurt dedicat acestei achiziții, care este doar la câteva click-uri distanță de orice cumpărător;
  • Transport gratuit, reduceri și coduri promoționale oferite de librăriile online.

Toate aceste avantaje evidente, dar și creșterea timpului petrecut în casă a determinat o creștere semnificativă a apetitului românului pentru lectură. În plus, cartea reprezintă un mijloc minunat de a evada, chiar și pentru câteva ore, din universul nostru încărcat de griji și probleme care nu depind de noi și care exercită un stres continuu asupra psihicului nostru.