Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova a prezentat, zilele trecute, spectacolul de teatru, „Noaptea mişună”, o adaptare după „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, în interpretarea a zece deţinuţi.
Pe 18 octombrie, tot la sediul Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova s-a desfăşurat evenimentul „Biblioteca Vie”, moment în care studenţii au avut posibilitatea să stea de vorbă cu deţinuţii, să pună întrebări şi să discute aspecte criminologice legate de trecutul infracţional al condamnaţilor, precum şi despre măsurile de reintegrare, care se desfăşoară în penitenciare.
În luna noiembrie, 12 grupe de studenţi din anul II, care participă la cursul de „Criminologie”, au vizitat Penitenciarul Craiova, obţinând informaţii importante pentru stagiul de practică de specialitate. Scopul întâlnirilor este pozitiv, pentru că, în asemenea condiţii, studenţii descoperă esenţa reală a condiţiilor de detenţie , analizează personalitatea celor care au comis infracţiuni şi încearcă să înţeleagă mai bine aspectele etiologice privind fenomenul infracţional. În cadrul cursului de Criminologie, studenţii realizează referate ştiinţifice şi eseuri, privind teoriile moderne criminologice, metodele şi tehnicile privind combaterea criminalităţii, raportul între victimă şi agresor şi fenomenologia trecerii la actul delincvenţial.
„În luna martie 2017, a fost prelungit, pe o perioadă de trei ani, Protocolul de colaborare dintre Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova şi Penitenciarul din Craiova, care are, printre obiectivele principale, sprijinirea reciprocă în organizarea, desfăşurarea şi asistenţa de conţinut a practicii studenţilor, susţinerea de conferinţe pe teme de specialitate, de către reprezentanţi ai instituţiei noastre, pentru persoanele private de libertate, sprijinirea unora dintre acestea, care doresc să urmeze cursuri universitare”, a precizat prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Craiova.
Lector univ. dr. Gabriel Tănăsescu, titularul disciplinei „Criminologie” din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova, a punctat foarte bine: „Reintegrarea socială a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate trebuie să devină o preocupare activă a societăţii şi să beneficieze de sprijin instituţional”.