Un an cu mai multe minusuri, dar cu speranţe pentru 2017, în viziunea Sindicatului „Spiru Haret”

0
391

Ieri, Filiala Dolj a Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ – „Spiru Haret” s-a prezentat în faţa mass-media şi şi-a prezentat opinia referitoare la un an care este aproape de încheiere, cu speranţele pentru 2017. În percepţia conducerii doljene, a fost un 2016 cu mai multe neîmpliniri decât cu plusuri, iar evaluarea nu este foarte departe de adevăr.

lungulescuLa sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, ieri, conducerea Filialei Dolj a Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a ţinut să facă o prezentare a anului care tocmai se apropie de final, prezentând şi aşteptările pentru 2017. În opinia conducerii, şi nu este departe de adevăr, au fost mai multe minusuri. Deziluziile au fost foarte mari şi s-a mers dintr-o speranţă într-alta.  „Am început acest 2016 cu speranţe mari. Ne-am dorit să avem o lege a salarizării cât mai aproape de realitate, promovată, conform promisiunilor, de un guvern tehnocrat. Deziluzia a fost foarte mare. A apărut una, care de la 1 ianuarie va intra în vigoare, dar nu rezolvă problemele. Creşterea cu 15% a salariilor nu va influenţa, pe fond, problema învăţământului. Remuneraţiile trebuie să fie altele, astfel încât să-i atragă pe tinerii merituoşi să se îndrepte spre învăţământul preuniversitar. Actul normativ care reglementa salarizarea a fost, în opinia noastră greşit, a fost un fel de păcăleală. Am şi protestat, pe 1 iunie, în Bucureşti, dar nu s-a întâmplat nimic. Mai mult, cred că peste 3.000 de persoane din personalul auxiliar care lucrează în sistem s-au trezit cu diminuarea retribuţiilor. Săptămâna trecută, în şedinţa de Guvern, s-a stabilit să se revină la salarizarea din lunile august – noiembrie, însă nu a apărut ceva în Monitorul Oficial. O altă nemulţumire a fost cea a plăţii dobânzilor pentru salariile diminuate în anii din urmă. Aveam speranţa că vom primi aceste diferenţe, dar, la fel, nu s-a rezolvat ceva. Se spune că se vor eşalona pe cinci ani. Suntem convinşi că nu este vorba de sume foarte mari, de aceea se pot acorda mult mai repede”, a precizat prof  Constantin Lungulescu, preşedintele filialei Dolj de la „Spiru Haret”.

Nemulţumiri referitoare şi la concursul directorilor

lungulescu (1)O altă deziluzie a fost organizarea concursului pentru posturile de director şi director adjunct al instituţiilor de învăţământ preuniversitar. «Credem că s-a efectuat în pripă. Am şi atras atenţia că se poate ajunge la situaţii neplăcute. În prezent, sunt 70 de unităţi din România, două din Dolj, unde nu s-a putut desfăşura concursul, deoarece autorităţile publice locale nu şi-au putut desemna doi reprezentanţi în comisiile de examinare şi se va ajunge la instanţele de judecată. Am propus, de la început, ca, în cazul în care sunt două termene nerespectate, să poată fi numiţi reprezentanţii, de către autorităţile judeţene, din partea altor unităţi administrative locale. Nu mai vorbim că, aşa cum s-a mai discutat, că au fost multe controverse şi în testele grilă. Am considerat inadmisibil ca să fie probă eliminatorie cea a CV-ului. Păi, putea veni un tânăr, cu experienţă mai mică, dar care nu îndeplinea punctajul, chiar dacă avea aptitudini de manager. O altă scăpare ni s-a părut lipsa unor întrebări, în „grilă”, referitoare la legislaţie, care, aşa cum ştim cu toţii, este schimbătoare. Rămânem la părerea că dacă nu există o strategie naţională pe termen lung, de cel puţin zece ani, degeaba vorbim, şi nu este numai cazul Educaţiei. Dar, au fost, din fericire şi plusuri. Unul este cel al plăţii navetei elevilor, pentru a ajunge şi a se întoarce de la cursuri, şi, chiar dacă puţin controversată, a susţinerii definitivatului şi după picarea a trei examene. În fine, avem foarte multe aşteptări de la noul guvern, deoarece educaţia este un capitol important al vieţii noastre, fără de care nu putem trăi», a mai spus prof. Constantin Lungulescu.