Primarul comunei Scăeşti: „Nu stăm cu mâinile în sân”

0
465

Case bătrâneşti, dar îngrijite, şi ici-colo câte un acoperiş mai semeţ, aşezat peste o construcţie nouă, semn că timpul nu s-a oprit în loc – aşa lasă impresia, uneori, satele româneşti. Aflată la doar 30 de kilometri de Bănie, localitatea doljeană Scăeşti povesteşte parcă despre viaţa satului românesc aflat între supravieţuire şi speranţă. Speranţa că tinerii, aşa puţini câţi au mai rămas, vor avea şansa unui trai mai lesne şi nu vor mai fi nevoiţi să-şi petreacă întreaga zi la câmp, rugându-se cerului pentru o ploaie care să le sporească recolta. Agricultura este singura sursă de venit a celor peste 2.000 de suflete care au mai rămas aici, în cele două sate, Valea lui Pătru şi Scăeşti. Majoritatea a trecut demult de tinereţe, dar mai sunt şi copiii, care, deşi sfioşi, nu ezită să dea bineţe oricărui trecător. Sunt peste 300 de elevi care învaţă în unităţile de învăţământ din Scăeşti, acolo unde, cu eforturi deloc puţine, autorităţile locale încearcă de fiecare dată să le asigure cele mai bune condiţii. Ei sunt speranţa zilei de mâine.

  Scăeştiul nu se numără printre cele mai bogate localităţi ale Doljului, însă, cu toate acestea, educaţia copiilor rămâne principala preocupare a autorităţilor. Peste numai câteva luni, probabil din mai 2014, Grădiniţa din localitate se va muta în casă nouă. O construcţie realizată cu fonduri de la Banca Europeană, dotată şi utilată întocmai pentru confortul celor mici. “În acest an, cu fonduri de la Banca Europeană am început construcţia unei grădiniţe cu două clase în satul Valea lui Pătru, cu fonduri ale Băncii Europene. Este o unitate şcolară cu care ne vom lăuda, modernă, cu apă curentă, grupuri sanitare, încălzire centrală, sală de mese şi loc de joacă, exact ca cele din oraş. Se lucrează deja la interior şi sper că în luna mai a anului viitor o vom da în folosinţă. Urmează ca din fonduri proprii să realizăm împrejmuirea grădiniţei. Va fi un spaţiu modern, în care copiii vor fi în siguranţă”, a spus primarul localităţii Scăeşti, Barbu Calotă.

Mai puţini elevi de la an la an

La cele două şcoli gimnaziale, modernizate şi ele, învaţă aproximativ 300 de elevi, numărul loc scăzând de la un an la altul. Din acest motiv, autorităţile încearcă să comaseze cele două unităţi de învăţământ, aducând elevii din satul Valea lui Pătru la şcoala din Scăeşti, care a fost dată în folosinţă în anul 2008. “În localitate există două şcoli, una în satul Valea lui Pătru şi una în Scăeşti. Cea din urmă a fost dată în folosinţă în anul 2008. Din păcate, efectivul de elevi este redus, nu mai sunt nici 300 la ambele şcoli. Din acest motiv, încercăm să comasăm cele două unităţi de învăţământ şi să-i aducem pe toţi elevii în cea mai nouă, aşa cum este şi normal. Încă nu am reuşit să-i convingem pe părinţii copiilor din Valea lui Pătru că ar fi în beneficiul lor să vină la şcoala din Şcăeşti, dar sper că anul viitor va veni şi microbuzul şcolar pe care îl aşteptăm şi atunci nu vor mai fi motive care să împiedice comasarea celor două unităţi”, a mai spus primarul Barbu Calotă.

Moş Crăciun poposeşte la Scăeşti

Cu sprijinul organizaţiei World Vision Romania şi al Primăriei Scăeşti, în urmă cu câţiva ani a luat fiinţă Clubul Copiilor, fiind apoi dotat cu calculatoare, jocuri şi jucării. Tot aici îşi desfăşoară activitatea extraşcolară copii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, precum şi preşcolari. Programul prichindeilor începe odată cu terminarea orelor de curs şi cuprinde lecţii de informatică, de desen şi lucru manual, precum şi vizionarea de desene animate. Pe rafturile din cele două încăperi ale Clubului sunt aşezate icoane picate pe sticlă, vitralii, păpuşi realizate din pănuşă de porumb sau flori din hârtie, toate realizate de mâinile dibace ale celor mici.

Şi pentru că au fost cuminţi, Moş Crăciun va trece şi în acest an pe la toţi copiii din localitate. Aşadar, reprezentanţii World Vision România le-au pregătit pachete consistente, cu articole de îmbrăcăminte şi rechizite. Desigur, autorităţile locale le-au pregătit şi de această dată o bucurie micuţilor, alocând fonduri pentru cadourile pe care aceştia le vor primi la serbarea de Crăciun. “Toţi copiii primesc cadouri de Crăciun. A devenit un obicei ca în fiecare an să alocăm fonduri pentru ei. Pentru ei surpriza va fi una şi mai mare când vor vedea că anul acesta, cu ajutorul World Vision România, Moşul este cu adevărat darnic”, a afirmat primarul localităţii Scăeşti, Barbu Calotă.

 

 

Primarul comunei Scăeşti, Barbu Calotă: Autorităţile locale încearcă să dezvolte infrastructura comunei Scăeşti, sperând că astfel investitorii vor fi atraşi şi către această zonă, unde singura sursă de venit este agricultura. “În anul 2013, localitatea Scăeşti a avut un program vast de dezvoltare, dar, din păcate, nu am reuşit să ducem totul la bun sfârşit, pentru că ne-am bazat şi pe fondurile externe pe care nu am reuşit să le accesăm. În 2014 vom realiza modernizarea staţiei de apă, fie pe fonduri europene, fie din buget propriu. De asemenea, sper că vom reuşi să asfaltăm şi o mare parte din uliţele comunale, toate fiind pietruite în acest moment. Localitatea noastră este prinsă în Masterplanul de apă şi canalizare şi ideal ar fi să facem asfaltarea după introducerea canalizării. Nu stăm cu mâinile în sân! Poate vom avea norocul ca un investitor să vină şi către zona noastră, să investească în agricultură, aceasta fiind singura sursă de venit”.