Craiova: Acţiuni preventiv-informative ale poliţiştilor craioveni

0
388
Astăzi, 16 noiembrie a.c., poliţişti de proximitate din cadrul Secţiilor 3, 4 şi 5 Poliţie Craiova au organizat o serie de acţiuni preventiv – informative prin care s-a urmărit prevenirea delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, totodată punându-se accent şi pe prevenirea violenţei domestice.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, poliţiştii Secţiei 4 Poliţie s-au întâlnit cu elevi ai claselor a IV-a B, din cadrul Şcolii Gimnaziale ,,Traian” şi a IX-a A din cadrul Liceului Teoretic ,,Tudor Arghezi’’ fiind dezbătute teme privind adoptarea unui comportament bazat pe respectarea legii şi a normelor sociale, modul corect de păstrare a bunurilor personale, consecinţele apelării nejustificate la serviciul de urgenţă S.N.U.A.U.112, dar şi efectele răspunderii contravenţionale şi penale. 
La Colegiile Tehnologice „George Bibescu” şi „Energetic”, poliţişti din cadrul Compartimentului Poliţia de Proximitate al Secţiei 5 Poliţie au discutat cu peste 120 elevi. Astfel, elevilor participanţi la activitate le-au fost prezentate aspecte referitoare la prevenirea faptelor de natură antisocială comise de către minori sau împotriva acestora, prevenirea abandonului şcolar, precum şi felul în care trebuie să acţioneze pentru a nu cădea victime ale faptelor antisociale. 
Tot azi, între orele 11:30 şi13:30, în baza Proiectului de Security-Marketing aflat în derulare, “Porţi închise violenţei!”, ce face parte integrantă din Programul de prevenire a violenţei domestice,  poliţiştii  de proximitate din cadrul  Secţiei 3 Poliţie Craiova, au desfăşurat o activitate informativ-preventivă în zona Electroputere  Mall. Poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie au stat de vorbă cu mai multe craiovence despre prevenirea şi combaterea agresiunilor fizice, verbale sau de altă natură, astfel urmărindu-se conştientizarea existenţei problemei violenţei în mediul intrafamilial. Poliţiştii au înmânat persoanelor întâlnire ”Ghidul siguranţei pentru victimele violenţei în familie” în care se regăsesc informaţii utile referitoare la violenţa domestic.
 La toate activităţile de astăzi, poliţiştii craioveni au transmis mesaje preventiv- informative, mai ales referitoare la riscurile şi efectele asociate comiterii de fapte de natură penală sau contravenţională; încurajarea şi învăţarea unor comportamente şi atitudini non-violente la locul de muncă, în familie şi societate.
 ___________________________________________________________________________________
RECOMANDĂRI ALE IPJ DOLJ:
Dragi copii şi adolescenţi vă invităm să  NU luaţi parte la fapte care contravin legii şi sunt considerate contravenţii sau infracţiuni.   
 PUTETI EVITA DELINCVENTA!
·        Nu vă lăsaţi atraşi de aşa numiţi ,,prieteni”  în comiterea unor  infracţiuni  ale caror consecinţe pot fi grave !
·        Consumul de băuturi alcoolice este cauza comiterii celor mai multe infracţiuni cu violenţă. Din păcate, pentru multi tineri distracţia este condiţionată de consumul de alcool sau, mai rău, de droguri .
·        Evitaţi disputele verbale,  persoanele irascibile, puse pe harţă şi nu vă implicaţi în scandaluri sau încăierări;
·        Folosiţi un limbaj controlat, fără jigniri şi evitaţi pe cât posibil compania persoanelor cunoscute ca alcoolice;
·        Nu vă faceţi singuri dreptate lovind adversarul! De la o palmă sau o îmbrânceală, victimă se poate dezechilibra şi lovi.
 
IEŞIREA DINTR-O RELAŢIE ABUZIVĂ
 Iesirea dintr-o relaţie abuzivă sau violentă nu este uşoară. Poate că încă mai speri că lucrurile se vor schimba sau iti este teamă de ceea ce partenerul tau ar putea sa faca în cazul în care descoperă că încerci să pleci. Oricare ar fi motivele, probabil te simţi ca o prizonieră, neajutorată. Dar exista ajutor disponibil. Există resurse disponibile pentru femeile abuzate şi bătute, inclusiv adăposturi, chiar şi centre de formare pentru a-ti putea gasi un loc de muncă, servicii juridice şi de îngrijire a copiilor. Meriţi să trăieşti fără teamă. Începe prin a cere ajutor.
Singurul lucru care contează este siguranţa ta.
Dacă esti abuzata, aminteste-ti:
·        Nu esti tu de vina pentru ca ai fost batuta sau maltratata.
·        Nu esti tu de vina pentru comportamentul abuziv al partenerului tau.
·        Meriti să fii tratata cu respect
·        Meriti sa traiesti in siguranta si sa ai o viata fericita.
·        Copiii tai merita sa traiasca in siguranta si sa duca o viata fericita.
·        Nu esti singura! Exista oameni care doresc sa te ajute.