Ataşaţi agricoli, în marile capitale ale lumii

0
395

produs-romanescÎncepând cu anul viitor, România va avea ataşaţi agricoli în principalele capitale europene şi nu numai. Ei vor avea ca sarcină să promoveze produsele româneşti şi vor lucra într-o nouă agenţie creată în subordinarea directă a MADR. Salariul lor va fi de aproximativ 2.000 de euro, dar se ia în calcul şi o recompensare în funcţie de valoarea şi numărul contractelor comerciale iniţiate de aceştia.

          În urmă cu două zile, în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 913 din 14 noiembrie 2016 a fost publicată Legea nr. 212/2016 pentru aprobarea OUG nr. 17/2016 privind modificarea şi completarea OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, precum şi pentru înfiinţarea funcţiei de ataşat agricol. Astfel, pentru a asigura reprezentarea ţării noastre în rândul celorlalte state membre UE, dar şi în state terţe, în domeniul politicii agricole comune şi al promovării produselor agroalimentare se creează funcţia de ataşat agricol în cadrul structurii de specialitate din MADR. Funcţia de ataşat agricol pot fi ocupată, prin concurs sau examen, potrivit legii, de angajaţi ai MADR, ai instituţiilor subordonate acestuia şi de personalul detaşat în minister.

Vorbitori de limbi străine, obligatoriu

          Pe perioada exercitării funcţiei de ataşat agricol, persoanelor care ocupă această funcţie li se suspendă de drept raportul de serviciu/contractul individual de muncă, în condiţiile legii, fiindu-le aplicabile dispoziţiile legale în vigoare privind personalul trimis în misiune permanentă în străinătate. Cei care vor fi încadraţi pe aceasta funcţie, în mod obligatoriu trebuie să vorbească fluent limba străină a statului pe raza căruia vor lucra, dar să şi cunoască politici comerciale, acorduri fito-sanitare, politici de calitate, precum şi politica de investiţii a României.

          Ministrul Agriculturii a precizat că, ataşaţii agricoli vor intra la post, începând de anul viitor, în ţări ca SUA, Israel, Egipt, Spania, Germania, Turcia, Republica Moldova, Rusia, Turcia, Iordania. Salariul unui ataşat agricol va fi în jur de 2.000 de euro, mai afirmă ministrul de resort, Achim Irimescu, însă nu exclude posibilitatea ca aceştia să fie recompensaţi şi pe baza numărului de contracte economice iniţiate.