Mehedinţi: Rapsodului Domnica Trop i-a fost acordat titlul de Tezaur Uman Viu

0
27

Comisia naţională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial a acordat titlul de Tezaur Uman Viu rapsodului Domnica Trop din comuna mehedinţeană Isverna.

Directorul Centrului Cultural Mehedinţi, Emilia Mihăilescu, a declarat, ieri, pentru AGERPRES că distincţia respectivă a fost acordată “magicianei sufletului românesc” pentru că de 50 de ani aceasta a devenit un reper al muzicii populare româneşti şi păstrător al cântecului autentic vechi, specific Olteniei de sub munte.

“Este o recunoaştere a contribuţiei Domnicăi Trop la consolidarea şi îmbogăţirea patrimoniului cultural naţional. Cântecele sale au fost împrumutate de multe generaţii de interpreţi de muzică populară, printre cei care au rămas impresionaţi de vocea sa inegalabilă numărându-se Maria Ciobanu, Angelica Stoican şi Ion Dolănescu”, a spus Emilia Mihăilescu.

Potrivit acesteia, titlul de Tezaur Uman Viu este o iniţiativă a UNESCO şi are drept scop identificarea şi promovarea unor valori culturale de excepţie, purtătoare, păstrătoare şi transmiţătoare de modele culturale tradiţionale.

Rapsodul Domnica Trop, născută în 1938, este al 15-lea român care a primit acest titlu, printre cei distinşi până în prezent fiind olarul Poll Agoston, căluşarul Nicolae Veleanu (comuna Giurgița, județul Dolj), mătuşa Floarea Finta, ciobanii Nicolae Piţiş şi Dumitru Sofonea.