Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală” s-a deschis, aseară, sub Înalt Patronaj regal

0
379

Suita de manifestări din cadrul celei de-a 40-a ediții a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală” – eveniment de tradiție, organizat de Filarmonica „Oltenia” – a debutat, aseară, în prezența unui oaspete de seamă: ASR Principele Radu al României. Invitația la Craiova a reprezentantului Casei Regale a României n-a fost întâmplătoare: începând cu această ediție, festivalul se bucură de Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I. „Este un moment foarte important, care ne onorează”, a subliniat managerul Filarmonicii „Oltenia”, Vlad Drăgulescu.

«Majestatea Sa a acordat foarte puține Înalte Patronaje. Faptul că la a 40-a ediție a festivalului a decis să extindă această prestigioasă titulatură Filarmonicii „Oltenia” înseamnă, pe de o parte, că n-a uitat faptul că a semnat actul de naștere al instituției, în 1947, iar pe de altă parte, că acordă, precum înaintașii săi, o mare prețuire muzicii, ca și tuturor artelor, de altfel», a declarat ASR Principele Radu al României, care a transmis, totodată, „alese gânduri din partea Majestății Sale Regele Mihai I”.

Cele „trei poduri peste lume” ale Alteței Sale Regale

În acest cadru, Alteța Sa Regală și-a lansat, în Sala „Filip Lazăr” a instituției – în prezența unui numeros public, din rândul căruia a făcut parte și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu – volumul „Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 și 2003”, apărut la Curtea Veche Publishing. „Un pod este cel între mileniile doi și trei, altul este cel între România înainte de 1989 și cea de azi – unul foarte mare și lung, a cărui dimensiune mai rar o mai percepem astăzi. Ocupați cu treburile prezentului uităm cât de mare-i drumul pe care noi l-am parcurs în acești 24 de ani. Și, desigur, podul între condiția mea de om de artă care s-a desfășurat până la un moment dat al vieții mele și cea de astăzi, de membru al familiei regale”, a explicat autorul. ASR Principele Radu al României a vorbit, pe scurt, despre acțiuni ale membrilor familiei regale întreprinse în mersul istoriei, poate mai puțin cunoscute, la care s-a referit în recentul volum. „E pânza aceea nevăzută din spatele tabloului, care și ea trebuie arătată oamenilor. Fiindcă toate aceste lucruri au fost făcute pentru societatea contemporană românească”, a afirmat autorul.

Trenul regal va poposi în Gara Craiova, de Zilele orașului, în 2014

Profitând de prezența la eveniment a edilului Lia Olguța Vasilescu, ASR Principele Radu al României i-a propus – dat fiind și faptul că, din vara acestui an, Majestatea Sa Regele Mihai I este Cetățean de Onoare al urbei – ca în 2014, de Zilele orașului, trenul regal să poposească în Gara Craiova. «Noi, în 15 octombrie anul trecut, am călătorit pentru prima oară cu trenul regal de la București la Alba Iulia, trecând prin Blaj, într-o călătorie istorică ce aniversa încoronarea de la Alba Iulia la 90 de ani. A fost unul din cele mai frumoase momente pentru urbe și pentru toată România. Zilele trecute, s-a perfectat o nouă călătorie, ce va cuprinde trenul regal la Sinaia în Ziua Națională, 1 Decembrie. Și mă întreb dacă n-ar fi bine ca anul viitor, în 2014, trenul regal să vină la Craiova, de Zilele orașului», a întrebat Alteța Sa Regală. „Desigur! Vă așteptăm!”, a fost răspunsul edilului.