Serviţi, vă rog… o prăjitură la penitenciar!

0
499

Atelierele de patiserie, cartoane şi fier forjat ale Penitenciarului de Minori şi Tineri (PMT) din Craiova au transformat o mică parte din închisoare într-o adevărată industrie. Plăcinta cu mere marca PMT, pizza, dar şi cutiile în care sunt ambalate, plus obiectele confecţionate din fier forjat, toate acestea sunt produse în spatele gratiilor. Nu pentru a obţine profit, ci pentru a-i ajuta pe tinerii închişi să înveţe o meserie şi să-şi găsească un loc de muncă, după ispăşirea pedepsei.

De departe principala atracţie pentru vizitatorul invitat să treacă pragul atelierelor de la penitenciar este laboratorul de gastronomie-patiserie. Mirosul de plăcintă cu mere abia coaptă ori pizza aburindă par să nu aibă nicio legătură cu imaginile sau atmosfera asociată de obicei vieţii din închisoare. În laboratorul PMT însă pot fi produse zilnic 40 de tăvi cu pizza, 30 de tăvi cu produse de patiserie şi între 150 şi 200 de porţii de mâncare. Spaţiul, dotat cu toate ustensilele şi aparatura necesară, a fost conceput în principal pentru a organiza cursuri de calificare şi cu alte serii de tineri privaţi de libertate.

De altfel, cei selectaţi să participe la acest proiect visează ca la un moment dat să primească şansa de a-şi câştiga pâinea aplicând ce au învăţat în spatele gratiilor. „Am fost inclus în acest program care sper eu să ne deschidă noi porţi pentru viitor. Ştiu că am greşit faţă de mai mulţi oameni. Societatea nu ne-a oferit prea multe şanse. Provin dintr-o familie dezorganizată, cu încă şapte fraţi. Foamea m-a făcut să fur. Acum îmi pare rău şi nu îmi rămâne decât să încerc să mă revanşez. Am o nouă şansă să demonstrez că nu sunt un om rău”, a mărturisit Constantin Roibu, unul dintre deţinuţii care au ales cursurile de bucătar-patiser.

Bibliorafturi pentru tot sistemul penitenciar

Primul atelier care a devenit funcţional, la finele anului trecut, a fost cel pentru confecţionarea ambalajelor din carton. În cadrul acestuia s-au pregătit şi au obţinut calificarea 18 tineri privaţi de libertate, pentru meseria de tipograf flexograf. Într-o zi normală de lucru, aici pot fi produse aproximativ 1.000 de cutii de carton, ştanţate şi imprimate, 1.000 de bibliorafturi de carton, 2.000 de dosare din carton şi tot atâtea mape. De altfel, reprezentanţii închisorii au calculat că atelierul ar putea satisface necesarul de cutii de arhivare, bibliorafturi de carton, coperţi de arhivare şi dosare pentru întreg sistemul penitenciar românesc. În plus, cei de la PMT Craiova au anunţat că pot onora pentru aceste articole comenzile venite din partea altor potenţiali clienţi, inclusiv din sectorul privat.

Un alt atelier, cel de confecţii metalice şi prelucrare a fierului forjat, a fost dotat cu utilaje şi echipamente la începutul lunii septembrie a.c. şi a devenit funcţional începând cu această lună. Profilul său permite pregătirea şi calificarea în meserii precum cea de lăcătuş în construcţii metalice şi utilaj tehnologic, cea de sudor şi tinichigiu. În atelier se pot produce diferite elemente de fier forjat şi ornamente, care intră în componenţa gardurilor, porţilor, balustradelor, mobilierului din fier forjat. La penitenciar vor putea fi produse printre altele şi uşi metalice, gratii şi paturi.

Proiectul se va finaliza în decembrie

Penitenciarul de Minori şi Tineri din Craiova va finaliza la 1 decembrie a.c. proiectul „Îmbunătăţirea accesului tinerilor aflaţi în penitenciare la programe de formare profesională şi integrarea pe piaţa muncii pe parcursul şi după executarea pedepsei”, cel prin intermediul căruia au fost amenajate cele trei ateliere. Primii paşi în dezvoltarea acestui program au pornit de la premisa că perioadele petrecute în penitenciar, fără o activitate susţinută de reintegrare socială, determină creşterea riscului de recidivă şi stigmatizare socială. „Proiectul a fost o experienţă nemaipomenită şi poate o sursă de inspiraţie şi de aici înainte. Aş vrea să le mulţumesc tuturor cursanţilor care au dovedit un interes de multe ori poate mai mare decât tinerii de afară”, a declarat Nicolae Tătulescu, directorul Penitenciarului de Minori şi Tineri Craiova.