Ion Prioteasa, senator de Dolj: Declarație politică

0
583

România s-a dovedit un bun vecin și un partener real, de mare ajutor pentru Ucraina în lupta sa cu invadatorii ruși. De la sprijinul consistent și de durată acordat refugiaților și până la asigurarea continuă a tranzitului cerealelor ucrainene, Ucraina datorează recunoștință statutului român. Vizita președintelui Zelenski la București a reprezentat o expresie a acestei recunoștințe pe care evident că trebuia s-o exprime în toate întâlnirile cu oficialitățile române.

În acest context, Guvernul României a rezolvat problema cerealelor din Ucraina fără a intra în conflict cu Uniunea Europeană.Premierul Ciolacu și ministrul PSD al Agriculturii au identificat o soluție eficientă pentru protejarea fermierilor români de cereale fără a intra în contradicție cu abordarea Comisiei Europene, cum s-a întâmplat în cazul altor state din regiune care s-au confruntat cu aceeași problemă. Importurile de cereale din Ucraina se vor putea realiza exclusiv de operatori români și exclusiv pentru completarea unor stocuri constituite din cerealele produse în România.

Foarte important de precizat este faptul că Ordonanța de urgență elaborată de Ministerul Agriculturii reglementează atât importurile de cereale din Ucraina, cât și din Republica Moldova. Acest aspect e semnificativ pentru că, în perioada de interdicție a importurilor de cereale din Ucraina, firmele ucrainene au evitat restricțiile derulând livrările către România prin Republica Moldova. Această breșă nu va mai putea fi folosită de exportatorii ucraineni, care vor trebui să se conformeze regulilor impuse de Ministerul Agriculturii din România.

Așadar, importatorii români vor încheia contracte exclusiv cu exportatorii ucraineni licențiați de către Ucraina, respectiv Republica Moldova. Toate operațiunile de import se vor desfășura sub supravegherea autorităților vamale române. ANSVSA va verifica produsele importate pentru validarea respectării calității din certificatul de conformitate.

În același timp salut implicarea colegilor social-democrați care au condus de la începutul actualei guvernări, dar și a celor care coordonează în prezent Ministerul Agriculturii pentru implicarea în reluarea producției de zahăr românesc la fabrica din Luduș. Singura fabrică din țară, care face zahăr românesc din sfecla cultivată de fermieri români își reia producția datorită PSD. Dacă nu era acțiunea hotărâtă a miniștrilor PSD de la Agricultură, acum la Luduș ar fi fost un morman de fiare scos la vânzare. Fără nicio exagerare, ceea ce s-a întâmplat la Luduș este o manifestare a principiului de patriotism economic, care a stat la baza programului de guvernare al PSD.Fabrica a fost preluată de doi investitori români și acum a început procesarea efectivă a sfeclei de pe 3400 de hectare, cultivate în regiune de fermieri români. Sunt 3 mari câștiguri: vom avea pe piață zahăr românesc 100%, se mențin locuri de muncă în regiune și nu în ultimul rând fermierii care au investit în cultivarea sfeclei de zahăr au unde să își valorifice producția.