Sprijin economic pentru domeniul cultural

0
171

Găsirea celor mai bune variante de sprijin economic, pentru a proteja operatorii culturali, în această perioadă de noi restricții, și identificarea soluțiilor tehnice în perspectiva acordării unei noi scheme de ajutor de stat. Acestea au fost temele vizate de Vicepremierul Raluca Turcan, împreună cu Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, la întâlnirea specialiștilor din Ministerul Culturii cu cei din Ministerul Finanțelor Publice de ieri, și cu reprezentanți ai sectoarelor culturale care au avut de suferit în urma crizei COVID.

Referitor la întâlnirea de ieri, Raluca Turcan, viceprim-ministru, a declarat: „Am mai avut astfel de întâlniri, ce au devenit o practică în aceste vremuri grele pentru a lua decizii rapid și eficient. Analizăm și alte modele de bune practici, așa cum a procedat Germania și luăm în considerare recomandările Comisiei Europene, pentru a le adapta situației noastre. În următoarele săptămâni vrem să avem un document de lucru care să poată fi pus în consultare publică. Trebuie să gândim un sprijin real pentru întreaga industrie, de la organizatorii de evenimente mari și până la personalul tehnic, la industria conexă sau chiar artiștii care sunt implicați în evenimente culturale mai mici“.

Situația sanitară este gravă, iar restricțiile au impact major asupra activităților culturale. După cum vedeți, am organizat imediat un grup de lucru, pentru că trebuie să asigurăm continuitatea activităților și să securizăm financiar lucrătorii culturali din toate sectoarele creative. Ne dăm seama cât de importantă este implicarea Guvernului în a le oferi sprijin financiar și cât de important este domeniul cultural-creativ. De aceea, noi, ca Minister al Culturii, ne oferim să administrăm viitoarea schemă de ajutor de stat. Săptămâna viitoare vom avea din nou o întâlnire cu acest grup de lucru“, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, pe site-ul cultura.ro.