Cea de-a 41-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari va avea loc la Craiova în perioada 26-28 octombrie 2018, bucurând publicul, ca în fiecare an, cu o expoziţie cu vânzare în aer liber şi demonstraţii ale meşterilor populari. Organizat de Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei, evenimentul se va desfăşura pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” şi va reuni aproximativ 120 de expozanţi din întreaga ţară. Alături de ceramişti, cioplitori în lemn ori meşteri de costume populare, craiovenii vor găsi aici producători apicoli şi de bunătăţi tradiţionale, între care dulciuri de casă ori vestitele brânzeturi şi afumături de Sibiu. La final de târg, meritele deosebite ale meşteşugarilor în conservarea şi perpetuarea tradiţiei, calitatea şi valoarea creaţiei vor fi răsplătite cu premii.
De la ceramică şi scoarţe ţărăneşti la bunătăţi tradiţionale
Felurite obiecte cu valoare estetică sau funcţională, precum şi produse alimentare tradiţionale aduce craiovenilor această a 41-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari. De la ceramică la costume populare, obiecte casnice, textile, împletituri, ouă încondeiate, icoane pe lemn şi sticlă, scoarţe ţărăneşti, piese de port, tablouri lucrate în tehnica goblenului, obiecte din metal şi material preţioase, produse alimentare tradiţionale, cum ar fi afumături şi brânză de Sibiu – toate vor putea fi târguite, timp de trei zile. De asemenea, vor fi prezenţi apicultori cu produse specifice, cofetari cu bunătăţi tradiţionale, cozonaci, plăcintă, ciocolată, turtă dulce, halva, magiun, zacuscă, gem si diferite dulceţuri ecologice, acestea din urmă la mare căutare în ultima vreme.
Nelipsite vor fi, spre exemplu, ceramica de Oboga adusă de Ştefan Truşcă, costumele populare şi ouăle încondeiate din Bucovina, clopurile maramureşene ale lui Vasile Borodi, ţesăturile frumos lucrate de Maria Neamţu din Vâlcea ori Zoriţa Creţu din Craiova. Îi veţi reîntâlni în târg şi pe cojocarul Dumitru Liceanu, de la Vădastra, argintarul Ion Constantin din Bucureşti şi pe gorjeanul Pompiliu Ciolacu – unul dintre puţinii meşteri care mai realizează icoane de vatră. Cu produse apicole va veni, de la Deva, Anton Kepesz, iar sibienii Radu Ilie şi Barbosa Ghiţă vor aduce produse alimentare tradiţionale.
Ne pleacă meşterii, ne pierdem meşteşugurile…
Ediţia de anul acesta a Târgului Meşterilor Populari, de la Craiova, va fi lipsită, din păcate, de două prezenţe importante, spune Irinel Cănureci, şeful Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei: „2018 este anul în care Doljul a pierdut un mare reprezentant al artei populare – învăţătorul Cosma Popescu, din Terpeziţa, cel mai mare creator de ocarine poate din întreaga Oltenie. Totodată, regretăm dispariţia celui ce a fost Ioan Nistor, din Sighişoara, cel mai bun pielar-curelar, căruia i se datorează, spre exemplu, realizarea opincilor din expoziţia permanentă de la Casa Băniei, care pot fi văzute în Sala nunţii tradiţionale. Sunt doi reprezentanţi ai unor meşteşuguri foarte importante şi consacrate în peisajul culturii populare tradiţionale”.
Odată cu dispariţia marilor meşteri încep să se piardă şi meşteşuguri, mai spune Irinel Cănureci, fapt semnalat în repetate rânduri de specialişti. „Observăm, de ani buni, o diminuare a numărului meşterilor populari în centre consacrate, iar Vlădeşti ori Oboga sunt doar două exemple. Trebuie să găsim o soluţie pentru viitor, pentru că noi tragem semnale de alarmă, dar legislativul rămâne cu un pas în urmă. Suntem în 2018 şi încă nu avem un draft de proiect în Parlamentul României privitor la Legea meşteşugurilor. În jurul ei cred că se învârteşte tot, dacă vrem să stimulăm creaţia populară, să avem o promovare a meşteşugurilor şi o revigorare a lor acolo unde nu mai există”, afirmă şeful Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei.
Trofeul Târgului valorează 3.000 lei
Ca în fiecare an, meritele deosebite ale meşteşugarilor în conservarea şi perpetuarea tradiţiei, calitatea şi valoarea creaţiei vor fi răsplătite cu premii. În cadrul unei festivităţi care va avea loc sâmbătă, 27 octombrie, organizatorii vor acorda premii pe două secţiuni – Adulţi şi Copii şi tineret, între care Trofeul Târgului, oferit de Consiliul Judeţean Dolj şi Muzeul Olteniei, în valoare de 3.000 lei, şi Premiul „Cetatea Băniei”, acordat de Primăria Municipiului Craiova, în valoare de 1.000 lei.
Irinel Cănureci, şeful Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei: „La un moment dat, oamenii ajung să nu mai recepteze savoarea pe care Târgul Meşterilor Populari, cu aura sa, o transmitea în urmă cu ceva timp. Asistăm, de ani buni, la o agasare a urbei cu tot felul de evenimente, care, de cele mai multe ori, converg către comercial, iar partea de tradiţie este secundară sau se amestecă cu kitsch-ul. Riscăm astfel, în câţiva ani buni, dacă nu ne clarificăm bine obiectivele, să fim confundaţi şi lăsaţi în acest amalgam de evenimente economico-culturale, care fac să se piardă savoarea pe care Târgul a avut-o iniţial. De aceea, foarte importantă pentru noi este capacitatea de triere, de a separa tradiţia şi autenticul de kitsch”.