Un tânăr de la Drept şi experienţa sa la Guvernul României

0
1290
Dan Tobă

Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova a fost reprezentată, în cadrul Programului Oficial de Intership al Guvernului României, de studenţii Dan Alexandru Tobă Adrian şi Răzvan Tudor Triculescu, cei doi fiind studenţi în anul al III-lea – cursuri de licenţă. Studenţii au avut oportunitatea de a păşi în familia administraţiei publice centrale, participând la întruniri, în prezenţa unor înalţi oficiali ai statului român, precum şi la şedinţe de training. Am realizat un interviu cu unul dintre participanţi, Dan Tobă, care ne-a oferit câteva detalii, completat de colegul său, Răzvan Triculescu.

Reporter: Cum ai accesat acest program?

Dan Tobă: După deschiderea aplicaţiilor pentru ediţia a V-a a Programului Oficial de Internship al Guvernului României, am depus candidatura, constând într-o scrisoare de motivaţie, recomandări, experienţă privind mediul academic, implicare civică, inclusiv prin voluntariat, media anilor de studiu. Trebuia aleasă poziţia în cadrul căreia activai. Erai eligibil doar pentru poziţiile conforme cu domeniul de studiu şi puteai selecta maximum trei poziţii aplicabile. După evaluare, am fost admis, prin repartizare, la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, urmând să susţin proba de interviu, circa 30 de minute.

R: Ce Experienţe ai dobândit?

D.T.: Au fost două arii de activitate: una care s-a rezumat la activităţile desfăşurate în cadrul instituţiei-gazdă, cea de-a doua prin constituirea unor acţiuni sub egida şi în cadrul Guvernului României. Am reuşit să câştig atât învăţăminte teoretice, cât şi practice, toate fiindu-mi utile în abordarea problemelor de ordin juridic şi fac parte din fundamentul pregătirii mele.

R: Cât la sută din pregătirea ta o datorezi Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova?

D.T.  Nu pot răspunde în procente, însă pot menţiona că acestea au un rol covârşitor. Facultatea reprezintă, practic, liantul teoretic între student şi instituţie, iar pregătirea şi rezultatele acesteia îşi găsesc începutul în mediul universitar din care provin. Am ales să încerc să pun în practică ceea ce am învăţat în cei doi ani precedenţi, iar cunoştinţele dobândite la cursurile de „Drept constituţional” şi la cele de „Drept administrativ” m-au motivat, astfel încât să rezist, două luni de zile, unui program de minimum şase ore pe zi, în administraţia publică centrală. (Pot afirma că datorez Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova rezultatele pe care le-am obţinut în acest program, întrucât cunoştinţele dobândite aici sunt baza pregătirii viitoare – a completat Răzvan Triculescu).

R: Are facultatea vreo implicare în reuşita ta?

D.T. Întrebarea vine ca un corolar al celei din urmă şi voi răspunde asemănător: instituţia a asigurat baza succesului meu, din toate punctele de vedere. (completarea a venit de la Răzvan: Au fost 100 de locuri disponibile, cu 3.000 de candidaţi, iar accederea în acest program a dat dovada pregătirii obţinute în cadrul Facultăţii de Drept).

R: Care sunt oportunităţile pe care ţi le oferă un astfel de program?

D.T. Sunt diverse, dar necesită un efort din partea studentului, fiindcă el trebuie să simtă că vrea să urmeze un drum în administraţia publică. Ca să anticipez o întrebare a dumneavoastră, statutul meu de student nu s-a schimbat foarte mult, dar mi-am dat seama că pe acest segment este nevoie de jurişti foarte bine pregătiţi şi îmi îndemn colegii să contribuie pe orice cale la dezvoltarea comunităţii.

R: Nu-mi rămâne decât să vă mulţumesc atât ţi şi colegului tău, cât şi profesorilor de la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova.