Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat semnarea contractelor de finanţare pentru patru obiective de infrastructură rutieră care vor fi realizate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în perioada 2017 – 2020, investiţii a căror valoare cumulată este de aproape 30 de milioane de euro. Guvernul României a aprobat pentru Consiliul Judeţean Dolj, prin PNDL 2017 – 2020, o finanţare totală de 134.354.502 lei pentru: „Modernizarea DJ 542 limita judeţului Olt – Zvorsca – Amărăştii de Sus – Amărăştii de Jos – Dăbuleni”, „Modernizarea DJ 606C Sârsca – Ştefănel – Gogoşu – Greceşti – Secu – Argetoaia – limita judeţului Mehedinţi”, „Reabilitarea DJ 643D Bulzeşti – Prejoi – Înfrăţirea – Frăţila – limita judeţului Vâlcea” şi „Eliminare zonă care prezintă risc de alunecare a benzii carosabile, cuprinsă între km. 33+200 – 33+500, la obiectivul de investiţii DJ 643A”.
În acest context, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, a evidenţiat faptul că administraţia judeţeană a reuşit să atragă de la începutul anului, din surse nerambursabile, doar pentru îmbunătăţirea reţelei de drumuri, o sumă totală de peste 65 de milioane de euro. „Ne face plăcere să putem spune că, în cursul acestei săptămâni, au fost perfectate, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, cele patru contracte de finanţare a obiectivelor pe care Consiliul Judeţean le-a propus pentru includerea în PNDL şi, astfel, în Dolj intră aproape 30 de milioane de euro. Sunt iniţiative prin care reuşim să rezolvăm o serie de aspecte importante privind infrastructura rutieră, probleme care, în lipsa fondurilor nerambursabile oferite de Guvernul României, ar fi fost foarte dificil de abordat din sursele proprii pentru investiţii ale CJ”, a subliniat şeful administraţiei judeţene.
Cel mai important proiect – modernizarea drumului judeţean 542
Cel mai important dintre aceste proiecte, ca valoare alocată, vizează modernizarea drumului judeţean 542, arteră rutieră care asigură conexiunea cu judeţul Olt şi care uneşte oraşul Dăbuleni de comunele Amărăştii de Jos şi Amărăştii de Sus, o zonă cu aproape 20.000 de locuitori. „Un alt drum de legătură cu un judeţ învecinat, pe care vom putea să-l reabilităm prin intermediul PNDL, este cel care traversează comuna Bulzeşti, până la limita cu Vâlcea, respectiv DJ 643D. Mai exact, este vorba de cel de-al doilea tronson al acestei şosele, în condiţiile în care primii 8 kilometri au fost finalizaţi în anul precedent, tot cu finanţare guvernamentală prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Alături de aceste două investiţii, au mai fost incluse spre finanţare intervenţia pe DJ 643A, pe raza comunei Murgaşi, într-o zonă care prezintă risc de alunecare a terenului, precum şi modernizarea unui tronson din drumul judeţean 606C, facilitând astfel accesul la două obiective importante, monumente istorice de interes naţional – culele din Cernăteşti şi Brabova, pentru restaurarea cărora am obţinut finanţare europeană. Dacă adăugăm şi faptul că tot în 2017 a fost semnat şi contractul de finanţare europeană pentru şoseaua care leagă Craiova de Cetate, cea mai amplă investiţie a CJ Dolj în domeniul infrastructurii de transport, vom vedea că am reuşit să atragem, într-un interval de câteva luni, peste 65 de milioane de euro pentru modernizări şi reabilitări ale drumurilor judeţene, sumă care reprezintă echivalentul bugetului propriu pentru dezvoltare al instituţiei pe o perioadă de 5 ani“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
„Sunt investiţii de care beneficiază, în mod direct, peste 33.000 de doljeni”
La rândul său, vicepreşedintele CJ Cosmin Vasile a evidenţiat faptul că anul 2017 marchează, pentru Consiliul Judeţean Dolj, cea mai consistentă sumă alocată printr-un program derulat cu fonduri asigurate de Guvernul României. „Consider o reuşită importantă faptul că am semnat cele patru contracte de finanţare şi, în felul acesta, putem să implementăm o serie de investiţii care contribuie la atingerea unuia dintre principalele obiective ale administraţiei judeţene în privinţa infrastructurii rutiere – asigurarea unei mai bune interconectări, la nivel regional. Îmbucurător este şi faptul că fondurile obţinute ne permit derularea unor demersuri complexe, deoarece vorbim nu doar de intervenţii asupra părţii carosabile, ci şi de realizarea tuturor lucrărilor conexe, care includ reabilitarea podurilor şi podeţelor, amenajarea intersecţiilor cu drumurile laterale, a punctelor de acces la proprietăţi şi a staţiilor de autobuz. Sunt investiţii de care beneficiază, în mod direct, peste 33.000 de doljeni, care trăiesc în localităţile traversate de drumurile vizate pentru reabilitare sau modernizare, cărora li se adaugă, bineînţeles, toţi cei care tranzitează aceste zone, cu atât mai mult cu cât două dintre şosele fac legătura cu judeţe învecinate”, a declarat vicepreşedintele CJ Dolj.