Cinci programe naţionale de screening vor fi demarate cu finanţare europeană

0
454

România poate beneficia, în urma accesării fondurilor nerambursabile, de peste 191 milioane de euro pentru implementarea de programe de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B,C şi D şi pentru screening prenatal, precum şi pentru formarea  personalului medical din domeniile prioritare de sănătate.

În primă fază, peste 64,7 milioane de euro din cele 191 milioane de euro vor fi utilizate pentru pregătirea a peste 14.000 de specialişti în domeniile programelor prioritare de sănătate. Programele vor putea include schimburi de experienţă în alte State Membre. În acest sens, au fost aprobate 34 de proiecte în urma cărora cadrele medicale vor fi pregătite în managementul bolilor infecţioase transmisibile prioritare (tuberculoza; hepatite virale cronice B şi C), în managementul pre şi post natal al afecţiunilor cu impact asupra mortalităţii infantile, îngrijirea continuă a nou născutului şi a sugarului cu risc crescut de îmbolnăvire şi deces, prevenţia naşterii premature şi îngrijirea nou-născutului prematur. Alte domenii de formare mai vizează managementul bolilor cardiovasculare, al afecţiunilor oncologice (cancer col, cancer mamar), diabet zaharat, al bolilor endocrine/disfuncţii tiroidiene, sănătate mintală şi boli rare (inclusiv genetică medicală).

15 milioane de euro vor fi utilizate în domeniul tuberculozei

Peste 15 milioane de euro vor fi utilizate în domeniul tuberculozei, pentru „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”. În cadrul proiectului care va dura maximum 5 ani, un număr de 500 cadre medicale vor beneficia de programe de formare şi 70.000 persoane vor beneficia de servicii de sănătate de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente. Este prevăzut ca 90% din persoanele care vor intra în program să provină din regiuni mai puţin dezvoltate ale României, iar 10% din regiunea Bucureşti-Ilfov. Toţi pacienţii trataţi vor fi reevaluaţi periodic. De asemenea, tot în cadrul proiectului, va fi elaborată metodologia de screening a populaţiei pentru depistarea tuberculozei. Mai mult, datele obţinute vor fi analizate, după care vor fi elaborate rapoarte, studii, informări în vederea realizării politicilor publice în domeniul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente în conformitate cu Strategia Naţională de Control al Tuberculozei 2015-2020.

Bani pentru prevenirea afecţiunilor oncologice

Vor fi alocate 47 de milioane de euro pentru programul naţional de depistare a cancerului de col. În prima fază vor fi alocate 5 milioane de euro pentru elaborarea metodologiei programelor de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin (HPV/ Babeş Papanicolau) şi pentru formarea personalului medical care va fi implicat în derularea acestor programe. Fondurile vor mai fi utilizate pentru activităţi de informatizare suport al bazelor de date ale screeningului integrate cu sistemele informatice ale programului naţional, precum şi pentru monitorizarea la nivel naţional şi controlul implementării programelor de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin. Datele obţinute în urma screeningului vor utilizate pentru realizarea de rapoarte şi studii care vor fundamenta viitoarele politici de sănătate din domeniu.

Cea de-a doua etapă este dedicată implementării efective a programelor regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin. În această fază vor fi alocate 42 de milioane de euro. Noutatea programului de screening constă în introducerea testării HPV în regim pilot pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 30 şi 64 ani.

În cadrul programului, peste 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24 – 64 ani urmează a beneficia de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament şi reevaluarea periodică (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică. Vor fi finanţate şi achiziţii de echipamente, precum şi servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile, spre exemplu costurile de transport.