Stagiunea de muzică de cameră a Filarmonicii, deschisă cu un recital de vioară și pian

0
432
Roxana Pavel

Filarmonica „Oltenia” deschide astă-seară stagiunea de muzică de cameră cu un recital extraordinar susținut, începând cu ora 20.00, de soliștii Roxana Pavel (vioară) și Mihai Ungureanu (pian). Cei doi propun spre audiție Sonata în La major, nr. 1, op. 1-3, HWV 361, de Georg Friedrich Handel; Sonata în Mi minor, nr. 28, K.304/300c, de Wolfgang Amadeus Mozart; Patru piese romantice, op. 75, de Antonin Dvorak; Romanţa în Sol major, op. 26, de Johan Svendsen; Temă din filmul „Schindler’s List”, de John Williams; „Lebăda”, de Camille Saint-Saens; Siciliană, op. 78, de Gabriel Faure; Vocaliză, de Serghei Rahmaninov; Meditaţie din opera „Thais”, de Jules Massenet; Menuet, de Fritz Kreisler. Un bilet costă 15 lei (10 lei pentru elevi, studenţi, pensionari).

Violonista Roxana Pavel a absolvit Universitatea DePaul din Chicago (promoţia 2004), în anul 2006 a finalizat cursurile de master ale aceleiaşi instituţii, iar în 2013 a obţinut titlul de Doctor în Muzică (interpretare instrumentală – vioară şi, adiacent, muzică de jazz) al Universităţii Wisconsin-Madison. De-a lungul timpului, a acumulat o bogată experienţă artistică, având prilejul să concerteze cu diverse ansambluri orchestrale, camerale şi cu renumiţi solişti concertişti. Ca solistă, a întreprins turnee în Norvegia, Spania, Australia, România şi Coreea de Sud. A desfăşurat şi o intensă activitate pedagogică, ca profesor de vioară, violă şi muzică de cameră, iar în prezent este asistent al prof. Paul Collins la Universitatea din Wisconsin.

Mihai Ungureanu

Solist concertist și, totodată, director artistic al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viaţa muzicală a ţării şi în străinătate. A absolvit Academia de Muzică din capitală, beneficiind de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei, iar din 1981 a început să susţină o intensă activitate concertistică. În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, a concertat în centre culturale renumite din Europa, America şi spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Iran). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaţionale și s-a implicat în realizarea unor valoroase înregistrări discografice, promovând atât repertoriul autohton, cât şi pagini de referinţă din creaţia universală.